streda 12. júna 2013

Zdeno Chára je iba jeden

Prezývka Zdena Cháru?: „Voláme ho mutant“ Boston Bruins po štvorzápasovej sérii vygumoval Pittsburgh dvanástimi vsietenými presnými zásahmi, pričom v danej sérii inkasoval len dva góly. Veľký podiel na minimálnom počte inkasovaných gólov s tak kvalitným tímom mal výrazný podiel slovenský vodca medvedej svorky, kapitán a obranca Zdeno Chára!
Dvadsaťjeden-ročný spoluhráč Slováka Tyler Seguin je presvedčený, že Zdeno Chára odvádza na ľude nadľudskú prácu. „Voláme ho mutant, pretože robí nadľudské veci. Veľakrát robí to, čo by nemusel a podľa mňa za niektoré z nich nie je až tak docenený. Ide do všetkého, je náš kapitán, vodca a skutočný spoluhráč,“ povedal Tyler Seguin pre sportingnews.
V noci zo stredy na štvrtok vypukne v NHL záverečný boj o Stanleyho pohár. Chárov Boston nastúpi o 02:05 na ľade Chicaga Blackhawks aj proti Slovákovi Mariánovi Hossovi, s ktorým ešte ako mlaďasi hrali hokej na ulici. „Je to najväčší chlapík na ľade. Jeho hokejka je obrovská. Ak nehýbete nohami dostatočne rýchlo, zraní vás, príde k vám a prišpendlí vás na mantinel. Musíte sa uistiť, že hýbete nohami, zastanete a naštartujete,“ nechal sa počuť pred úvodným súbojom finále Marián Hossa.
„Keď máte v obrane chlapíka ako je Zdeno Chára a on ich tam valcuje, je to skvelý nástroj, ktorý máte. Je to jeden z najzanietenejších športovcov s akým som kedy hral. Jednoznačne je schopný vás niečo naučiť. Je to naozaj vzrušujúce pre organizáciu,“ povedal o Chárovi spoluhráč Rich Peverley.
Boston Bruins má tridsaťšesť-ročného obrancu upísaného do roku 2018, Chárovi bude vtedy 41. Zdeno sa i napriek nadľudskej práci v aktuálnej sezóne neobjavil medzi trojicou kandidátov na Norrisa. „Dokonca aj vtedy keď ho nespomenuli v top trojke, stojím si za tým, čo som povedal už predtým...Pre nás je vždy víťazom Norrisovej trofeje. Nemáte ani šajnu, čo tento chlapík robí pre hokejový klub. Rozdiel ste mohli vidieť už vtedy, keď bol párkrát mimo zostavy. To je  ten účinok, ktorým vplýva na náš hokejový klub,“ pochválil Zdena Cháru tréner Bostonu Claude Julien.
Zdeno Chára je vo vyraďovacej časti na ľade takmer nonstop, o čom svedčí aj priemerný počet odohratých minút na zápas, 29:21. A slovenský veľký chlapík dokonca ani nepôsobí unavene. „Podľa mňa si vedieme skutočne dobre aj pre to, že sme si to uľahčili spôsobom akým hráme. Spôsobom týkajúceho sa zmien a súbojov. Snažím sa len pomôcť tímu tak ako sa len dá. Niekde sme odohrali pár predĺžení, možno aj kvôli tomu je ten priemer taký vyšší ako počas predchádzajúcich play-off,“ dodal s pokorou na záver kapitán Bostonu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára