utorok 11. júna 2013

Chicago je rýchlejšie, Boston kompaktnejší. Stanley Cup získa ten, kto dokáže vnútiť súperovi svoj štýl hry


Písal sa rok 1979, Montreal Canadiens zdolali New York Rangers v piatich zápasoch. Vtedy to bolo naposledy, kedy sa vo finále Stanley Cupu stretli tímy z 'Original Six', pôvodnej šestky NHL. Od tej doby síce Pohár získali všetci členovia tohto pomyselného klubu s výnimkou Toronta, ale vo finále už proti sebe dvaja z nich nikdy nestáli. Až do tohto roka.
Chicago Blackhawks sa od stredy bude biť s mužstvom Boston Bruins v sérii, ktorá rozhodne o šampiónoch tohtoročnej sezóny. Vo svojej bohatej histórii získalo Chicago štyri Stanley Cupy, Boston dokonca šesť. Nejde však len o slávne kluby minulosti, ale aj súčasnosti - Blackhawks triumfovali v roku 2010, Bruins o rok neskôr.
V tohtoročnej základnej časti nazbieralo Chicago o 15 bodov viac než Boston, bolo najlepším tímom celej NHL. A silu potvrdilo aj v play off - v piatich zápasoch vyradilo celky Minnesota Wild aj Los Angeles Kings a trápilo sa len v 2. kole s Detroit Red Wings, kedy sa za stavu 1:3 na zápasy dokázalo vzchopiť a sériu otočiť. Z posledných ôsmich zápasov sedemkrát zvíťazilo.
Hokejisti Bostonu však preleteli cez play off ešte impozantnejšie. Trápili sa len v prvom kole, kedy o ich postupe rozhodol veľký obrat v siedmom zápase proti Toronto Maple Leafs. Potom si pomerne ľahko poradili s New York Rangers (4:1 na zápasy) a nedali šancu Pittsburgh Penguins, ktorí vo finále Východnej konferencie neuhrali ani jeden "bod". Bruins vyhrali z posledných desiatich zápasov deväťkrát!
Oba tímy potvrdili silu v základnej časti a do finále potom preleteli v úchvatnej forme. Niet pochýb o tom, že nás čaká fantastická séria, možno najlepšie finále posledných rokov.
CHICAGO BLACKHAWKS
NO. 1
BOSTON BRUINS
NO. 4
Termíny (podľa amerického času): 12. a 15.6. v Chicagu, 17. a 19.6. v Bostone, prípadne 22.6.v Chicagu, 24.6. v Bostone a 26.6. v Chicagu
Najväčšie hviezdy: Patrick KaneJonathan ToewsMarián Hossa - Zdeno Chára, Jaromír Jágr,Tuukka Rask
Najproduktívnejší hráči: Patrick Sharp 14 bodov (8+6) - David Krejčí 21 bodov (9+12)
Slováci v sérii: Marián HossaMichal Handzuš - Zdeno Chára
Tip NHL.com/sk: 3:4 na zápasy
Chicago a Boston hrajú trochu iným systémom a na ľade sú nebezpeční každý v iných situáciách, ale ich súpisky majú podobnú štruktúru. Stoja na výborných gólmanoch, obrancoch, ktorí hrajú skvele vzadu aj vpredu a na množstve kvalitných útočníkov rozložených do všetkých formácií, takže rozhodovať zápasy môžu pokojne aj štvrté útoky oboch mužstiev. Napriek tomu sa dajú vypozorovať určité rozdiely.
Chicago má ohromne silný a rýchly útok. Točí sa okolo štyroch hráčov svetovej extratriedy, zostavenej do úderných dvojíc: Jonathan Toews - Marián Hossa a Patrick Kane - Patrick Sharp. Toews je líder, kapitán, bojovník. Hossa je najstabilnejším hráčom tímu, na ktorého bodový prínos sa dá spoľahnúť. Kane je dynamit v zostave, ktorý dlho drieme, ale potom udrie v pravý čas (ako v poslednom zápase s Los Angeles, ktorý rozhodol hattrickom). A Sharp je najproduktívnejším hráčom mužstva v play off.
Prvé rady bezchybne dopĺňa slovenský center Michal Handzuš, ktorý sa ukázal byť omnoho väčšou posilou, než v akú Blackhawks po jeho trejde zo San Jose Sharks dúfali. Poctivý pracant sa vyšvihol v druhého centra, dobre bráni a navyše prispieva aj ofenzívne: v 17 zápasoch play off nazbieral deväť bodov, viac než v celej základnej časti.
Prinajmenšom rovnako dobre zapadol do top formácií Bryan Bickell. Silový útočník sa výborne zohral s hviezdami a veľmi často dokáže vytvoriť tlak a zmätok pred bránou súpera. Český útočník Michael Frolík je skvelý v oslabení (rovnako ako celé Chicago s úspešnosťou 94.8 percenta v play off), zostavu dopĺňajú ďalší kvalitní hráči: Andrew ShawViktor StalbergMarcus Kruger...
Bostonská sila v ofenzíve je však takmer porovnateľná. Dôvodom je úchvatná forma Davida Krejčího, ktorý v 16 zápasoch nazbieral 21 bodov a so svojimi krídlami Nathanom Hortonom (17 bodov) a Milanom Lucicom (13 bodov) tvoria momentálne najlepšiu útočnú trojicu na svete.
Mužom kľúčových okamihov je popri Krejčím Patrice Bergeron, ktorý hrá centra v druhom útoku neúnavnému Bradovi Marchandovi a veteránovi Jaromírovi Jágrovi. Ten síce v play off ešte nedal gól a v 16 zápasoch nazbieral len sedem asistencii, je ale tvorcom hry, ktorý navyše neobvykle i bráni a bije sa za mančaft. A v sérii proti Penguins jeho výkony rástli.
Boston prišiel v konferenčnom finále o obetavého Gregoryho Campbella, ktorý si zlomil nohu pri blokovaní strely, ale aj tak má v treťom a štvrtom útoku dosť kvalitných útočníkov. Celkovo desať z trinástich forvardov má v tohtoročnom play off na konte už minimálne tri body.
Najväčšia výhoda Bostonu však tkvie v defenzíve. Z nej obrazne aj doslova vytŕča Zdeno Chára, v súčasných mesiacoch možno najlepší obranca na svete. Práve on mal veľký podiel na tom, že siEvgeni Malkin proti Bostonu ani neškrtol a podobne dopadli aj ďalšie superhviezdy súperov. Slovenského obra vhodne dopĺňa uzdravený Dennis Seidenberg, po zranení sa vrátil aj Andrew Ference.
V sérii proti Rangers zažiaril nováčik Torey Krug, ktorý strieľal dôležité góly. Dôkazom toho, že obrancovia Bruins vedia aj zaútočiť, je 15 strelených gólov na ich konte v tohtoročnom play off. O defenzívu sa spoľahlivo starajú Adam McQuaid s Johnym Boychukom, ktorý dal navyše vo vyraďovacej časti už päť gólov.
Aj Chicago má veľmi dobre poskladané obranné rady. Skvelého korčuliara Duncana Keitha dopĺňa všestranný Brent Seabrook, ktorý sa po matnom začiatku play off stal oporou. To isté sa dá povedať aj o Michalovi Rozsívalovi, ktorý odohral svoj najlepší zápas po tom, čo dostal viac času na ľade kvôli Keithovmu disciplinárnemu trestu v sérii s L.A. Spoľahlivú druhú dvojicu tvoria Johny Oduya a Niklas Hjalmarsson.
Miernou výhodu má Boston aj na poste gólmana. Nie, že by chicagský Corey Crawford nechytal výborne. Naopak, prežíva svoju najlepšiu sezónu v kariére a výkony zo základnej časti si preniesol aj do play off, v ktorom zatienil aj možno najlepšieho brankára súčasnosti Jonathana Quicka.
Lenže bostonský Tuukka Rask môže smelo požadovať rovnaké označenie ako Quick. Proti Rangers a hlavne proti Pittsburghu bol fantastický. Sidney CrosbyEvgeni MalkinJarome IginlaJames Neal... Tieto ofenzívne hviezdy Penguins si proti nemu ani neškrtli.
Vo finále Východnej konferencie pochytal fínsky diabol 134 z 136 striel súpera a percentuálnu úspešnosť vytiahol na úchvatných .985. Dvakrát v sérii vychytal čisté konto, dvakrát dostal len jeden gól. Celkovo sú jeho čísla v tohtoročnom play off (1.75 gólu na zápas a úspešnosť .948) lepšie než tie, s ktorými Tim Thomas doviedol Bruins k Stanley Cupu v roku 2011.
Keby sme mali obodovať jednotlivé posty od jeden po desať, v bránke by to bolo 10:8 a v obrane 9:8 pre Boston, kým v útoku 10:8 pre Chicago hlavne vďaka lepším hráčom v 3. a 4. útoku.
Pokiaľ si gólmani, zadáci a forvardi zachovajú súčasnú formu, bude kľúčom k úspechu taktika. Boston musí spomaliť hru, ovládnuť stredné pásmo a rozbiť tak parádnu disciplínu Chicaga - bleskový prechod do útoku. Pri hre do plných by mohol mať navrch na oboch stranách klziska. Keby sa naopak zápasy zvrhli na korčuliarske závody a hru hore - dole, budú mať navrch rýchlejší Blackhawks. Finále tak vyhrá ten, kto dokáže súperovi vnútiť svoj štýl hry.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára