štvrtok 13. júna 2013

Obrovská dráma v Chicagu, Blackhawks pokorili Boston!

 Hokejisti Chicaga Blackhawks vyhrali prvý finálový zápas Stanleyho pohára nad Boston 4:3 po trojnásobnom predĺžení. Boston v zápase viedol 2:0 i 3:1, domácim sa však podarilo manko zmazať a vynútili si predĺženie.
Výsledok stredajšieho prvého finálového zápasu Stanleyho pohára v hokeji (hrá sa na štyri víťazstvá):
Chicago - Boston 4:3 po trojnásobnom predĺžení (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0, 0:0, 1:0) - stav série1:0
Góly: 24. Saad (MARIÁN HOSSA), 48. Bolland (Shaw), 53. Oduya (Kruger, Frolík), 113. Shaw (Bolland, Rozsíval) - 14. Lucic (Horton, Krejčí), 21. Lucic (Krejčí), 47. P. Bergeron (Seguin, Lucic)
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Rooney, Watson - Heyer, B. Murphy, 22 110 divákov.

Zostavy:
Chicago: Crawford - Keith, Seabrook, Hjalmarsson, Oduya, Leddy, Rozsíval - Marián Hossa, Toews, Sharp - P. Kane, Handzuš, Bickell - Bolland, Shaw, Saad - Frolík, Kruger, Bollig
Boston: Rask - Chára, Boychuk, Ference, Seidenberg, Krug, McQuaid - Horton, Krejčí, Lucic - Jágr, Marchand, P. Bergeron - Peverley, Seguin, Daugaviňš - Paille, Kelly, S. 


Video: Obrovská dráma v Chicagu, Blackhawks pokorili Boston!
Najdlhší súboj tohtoročného play-off napokon rozhodol v 113. min Andrew Shaw. Na úvodný gól Blackhawks prihrával Marián Hossa. V závere druhého predĺženia trafil pri presilovke Zdeno Chára žŕdku domácej bránky. Kapitán Bruins strávil v súboji na ľade 45:05 min, ďalšie dve bol na trestnej lavici. Na jeho konto pribudol jeden plusový bod a jedna strela. Marián Hossa odkorčuľoval 34:18 min a s desiatimi streleckými pokusmi bol najaktívnejším hráčom duelu. Michal Handzuš ohrozil bránku Bostonu počas 29:16 min pobytu na ľade raz, na vhadzovaniach mal 50 % úspešnosť a rozdal štyri bodyčeky. "Dnes bol našou veľkou oporou brankár Corey Crawford. Bol skvelý, podržal nás, urobil niekoľko skutočne dôležitých zákrokov. Je veľký bojovník. Odohrali sme prakticky dve stretnutia, máme teraz pár dní na oddych, ktorý po takomto vypätom večere potrebujeme," tvrdil pre zámorskými novinármi tréner Chicaga Joel Quenneville.

Stredajší zápas bol piatym najdlhším finále v histórii. Fanúšikovia v United Centre videli takmer dva kompletné duely. Hráči vyslali počas 113 minút na obe bránky 117 striel (63:54), rozdali si 120 bodyčekov (61:59) a útočníci zvládli 114 vhadzovaní (58:56). V poradí druhý zápas finálovej série o Stanleyho pohár sa hrá v sobotu 15. júna o 20.00 h východoamerického času (2.00 SELČ už v nedeľu) opäť na ľade Chicaga. "Nie je ľahké prehrať zápas, v ktorom v tretej tretine vyhrávate o dva góly. Spokojný som najmä s našou prvou tretinou. Aj druhá bola dobrá, ale nechali sme sa v nej zbytočne vylučovať. Myslím si, že v predĺžení sme boli lepším tímom, mali sme väčšie šance. Nedokázali sme však premeniť príležitosti. Nemôžeme dlho smútiť, musíme sa už pripraviť na ďalší zápas," povedal na tlačovej konferencii podľa NHLMedia tréner Bostonu Claude Julien.

Hossa dal o sebe vedieť aj v úvode druhej dvadsaťminútovky, jeho aktivita bola opäť neúspešná. Udrelo na opačnej strane, Krejčí našiel v 51. sekunde Lucica, ktorý sa zasa presadil spomedzi kruhov. Domáci sa vrátili do zápasu v 24. min, Marián Hossa našiel Brandona Saada a ten prekonal Raska strelou z ľavého kruhu. Vyrovnať mohli Blackhawks počas dlhej presilovky o dvoch hráčov, veľkou prekážkou bol pre nich Rask. V 33. min nepotrestalo Chicago ani faul Zdena Cháru na Saada.

Obrana Bostonu pracovala naďalej skvele. V 47. min navyše Bruins veľmi rýchlo využili po kombinácii presilovú hru, na konci akcie bol Patrice Bergeron - 1:3. Dvojgólové vedenie si držali len 111 sekúnd, Chicago vrátil do hry Dave Bolland. "Presne o tom sme hovorili. Potrebovali sme dostávať puky pred bránku a tam ich tečovať. Všetkým už dochádzali sily. Bola to veľká bitka so šťastným koncom pre nás. Teraz sa chcem ísť predovšetkým dobre vyspať," tvrdil útočník Andrew Shaw pre NBC Sports Network.

Súboj sa skončil o polnoci miestneho času. "Ako sa stretnutie čoraz viac a viac naťahovalo, bolo to ťažšie a ťažšie. Bolo už len otázkou času, kto strelí gól a rozhodne. Pribúdali šance a pozornosť hráčov sa znižovala. Bolo skvelé, že som bol súčasťou tohto súboja. Napokon všetko dopadlo pre nás dobre," tvrdil útočník Blackhawks Patrick Sharp. Hra sa prelievala zo strany na stranu, mala tempo. V 53. min sa presadil od modrej čiary s prispením korčule Ferencea Oduya a vyrovnal. Ani jeden tím nechcel potom spraviť zbytočnú chybu a o víťazovi muselo rozhodnúť predĺženie.

Aj v nadstavenom čase mala hra vysoké tempo, oba tímy si vypracovali množstvo šancí. Obaja brankári museli byť v strehu, väčšie príležitosti mali Bruins. V 68. min vyriešil Crawford veľký závar pred bránkou so šancami Peverleyho, Seguina i Daugaviňša. V 73. min domáci zle striedali, Boston však druhú početnú výhodu v zápase nevyužil. V 76. min si vytvorili Bruins veľký tlak, po ktorom puk niekoľkokrát poskakoval v bránkovisku. Zakončila ho neúspešná strela Zdena Cháru, ktorú zblokoval Marián Hossa. Hráčom oboch tímov postupne dochádzali sily. V 87. min sa ocitol Kane sám pred Raskom, ale nedokázal ho zasunúť do siete. Blackhawks mali v druhom predĺžení viac z hry, rozhodnúť mohli Bruins. Po ďalšom zlom striedaní trafil 9 sekúnd pred vypršaním stej minúty od modrej ľavú žŕdku. V 104. min mal veľkú možnosť Krejčí, ale Crawford zachránil, potom nedokázal zasunúť puk bekhendom do prázdnej bránky Daugaviňš. Duel napokon rozhodol v 113. min Shaw, ktorý tečoval strelu Rozsívala od modrej čiary.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára