pondelok 3. júna 2013

Preview finále Východnej konferencie: Pittsburgh má o trochu lepší útok, Boston defenzívu

PITTSBURGH PENGUINS
NO. 1
BOSTON BRUINS
NO. 4

Najväčšie hviezdy: Sidney CrosbyEvgeni MalkinJarome Iginla - Zdeno Chára, Jaromír Jágr, David Krejčí
Najproduktívnejší hráči: Evgeni Malkin 16 bodov (4+12) - David Krejčí 17 bodov (5+12)
Slováci v sérii: nikto - Zdeno Chára
Tip NHL.com/sk: 4:2 na zápasy
Boston Bruins budú určite najsilnejším celkom, ktorý sa v doterajšom priebehu tohtoročného play off postaví Pittsburghu do cesty. Sú kompaktní, stabilní, hrajú dobrý systém a majú vyváženú zostavu na všetkých postoch. Lenže má to jeden háčik - na Tučniakov to nevedia.
V tohtoročnej sezóne porazili hokejisti Pittsburgh Penguins bostonského súpera vo všetkých troch prípadoch (vždy o gól), celkovo predĺžili sériu výhier vo vzájomných zápasoch na šesť a podarilo sa im aj šesťkrát za sebou zvíťaziť v jeho hale TD Garden. V posledných dvoch prípadoch ho vyradili aj v play off a vždy potom prišli až k triumfálnemu zisku Stanley Cupu (v 2. kole v roku 1991 a 1992). Zaujímavé je, že v oboch prípadoch bol pri tom Jaromír Jágr - na opačnej strane ako dnes.
Oba celky sa s prebiehajúcim vývojom v tohtoročných vyraďovacích bojoch cítia čím ďalej tým pohodlnejšie. Pokým v prvom kole mali určité problémy (Pittsburgh s mužstvom New York Islanders4:2 na zápasy, Boston proti Toronto Maple Leafs 4:3 po úchvatnom obrate v siedmom dueli), tým druhým prešli bez väčšieho zaváhania: Pens postúpili cez celok Ottawa Senators v piatich zápasoch, rovnako ako Bruins cez New York Rangers.
Finále Východnej konferencie by malo ponúknuť krásny ofenzívny hokej. Oba tímy majú v zostave tých najproduktívnejších hráčov tohtoročného play off. V Pittsburghu je to hviezdny forvard Evgeni Malkin, obranca Kris Letang (obaja 16 bodov v 11 zápasoch) a líder Sidney Crosby (15 bodov v 10 stretnutiach), v Bostone český center David Krejčí (17 bodov v 12 zápasoch) a jeho krídlo Nathan Horton (12 bodov v 12 štartoch).
Ofenzívu navyše netiahnu len hviezdy. Jedenásť útočníkov Penguins strelilo v play off minimálne jeden gól, osem z nich dva a viac. Spoľahnúť sa dá na Jamesa Neala a Pascala Dupuise, často sú vidieť aj tohtoročné posily Jarome Iginla a Brenden Morrow.
Bostonu žiari prvý útok, zle nehrá druhá trojka Patrice Bergerona a nad očakávania dobre prispieva štvrtý útok. Ten tretí však doposiaľ zaostáva za očakávaniami a Jágr zatiaľ márne čaká na gól aj na väčší počet bodov. Pittsburgh má medzi útočníkmi predsa len viac rozbehnutých borcov a má tak miernu výhodu.
Navyše funguje aj jeho defenzíva. Od príchodu Tomáša Vokouna sa tím upokojil a našiel spoľahlivého strážcu bránky, čo sa rovnako ako minulý rok nedá povedať o pôvodnej brankárskej jednotke Marc-Andre Fleurym. Ofenzívne ladená obrana s neistým gólmanom je minulosťou. V ohromnej forme hrá skvelý korčuliar Kris Letang, istotou je tvrdý obranár Brooks Orpik aj jarná posila Douglas Murray. Od nástupu českého gólmana do bránky vyhral Pittsburgh šesť zápasov zo siedmich.
Boston sa však v defenzíve opiera o dva veľké piliere - brankára Tuukku Raska a kapitána Zdena Cháru, ktorý v tohtoročnom play off potvrdzuje svoju veľkosť aj schopnosť stať sa tŕňom v oku akéhokoľvek súpera. Bruins majú zranených troch skúsených bekov (Dennis SeidenbergAndrew Ference a Wade Redden), ale v sérii s Rangers povstal nový hrdina - Torey Krug. Nedraftovaný dvadsaťdvaročný obranca strelil štyri góly v piatich zápasoch a spolu s prínosom pri bránení sa stal nečakane veľkou posilou.
V kocke sa dá povedať, že Pittsburgh ide do série s o niečo lepším útokom a Boston s o kúsoček lepšou defenzívou. Vzhľadom na psychologickú výhodu, na umenie zahrať na Bruins a na väčšie množstvo hviezd schopných rozhodnúť zápas by postup finále Stanley Cupu nemal uniknúť Penguins, ktorí by sa doňho dostali po štyroch rokoch.
V prírode by si tučniaky sotva trúfli na veľkého medveďa. Tučniaci z NHL však majú tento rok veľmi ostré zobáky a v súboji o prežitie ho pravdepodobne uklovajú.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára