streda 1. mája 2013

Preview play off Východnej konferencie: Favoritom je Pittsburgh, čiernym koňom Ottawa


Na Východe sa tento rok len ťažko nájde silnejší tím, než Pittsburgh. Potvrdila to základná časť a malo by to potvrdiť aj play off. Podľa NHL.com/sk sú v ňom Penguins najväčším favoritom, Ottawa čiernym koňom, Washington tímom na vzostupe a Boston zaspávajúcim medveďom, ktorý sa napriek tomu včas preberie a v najvyrovnanejšej sérii si poradí s Torontom.
Pozrite si preview jednotlivých sérií prvého kola play off Východnej konferencie a tipy podľa NHL.com/sk.
PITTSBURGH PENGUINS
NO. 1
NEW YORK ISLANDERS
NO. 8
Slováci v sérii: nikto - Ľubomír Višňovský
Tip nhl.com/sk: 4:1 na zápasy
Dôvod, prečo by mali Penguins na rozdiel od minuloročného play off v pohode prejsť prvým kolom, sa nevolá ani Sidney Crosby, ani Evgeni Malkin, ale Tomáš Vokoun. Nie, že by česká brankárska dvojka mala vychytať postup, ale je presne tým dielikom, ktorý vlani Pittsburghu chýbal. Prvý gólman Marc-Andre Fleury bol bez silného náhradníka uťahaný, z formy a navyše ho ani nemal kto poriadne zastúpiť. Tento rok takýto problém vzadu nebude. O ofenzívnej sile nie je potrebné hovoriť. Tím navyše pred uzávierkou prestupov doplnili posily vyložene vhodné pre play off akoJarome IginlaJussi Jokinen a predovšetkým Brenden Morrow. Z útoku Pens ide strach.
Islanders prežívajú renesanciu, majú za sebou skvelý záver základnej časti a prvý postup do play off od roku 2007. Ťahá ich skvelý John Tavares, ktorému sekunduje rýchlik Michael Grabner, a stavia na solídnej defenzívnej hre, ktorá musí byť pre nich základom aj v sérii s Pittsburghom. Pokiaľ má mať newyorský celok šancu, musí navyše skúsený gólman Evgeni Nabokov zachytať v životnej forme. Pens sú však popri Chicagu najväčším favoritom na zisk Stanley Cupu a tento rok by si postup cez prvé kolo mali postrážiť. O to viac, že na súpera to vedia - tento rok ho porazili štyrikrát z piatich pokusov.
MONTREAL CANADIENS
NO. 2
OTTAWA SENATORS
NO. 7
Slováci v sérii: Peter Budaj - nikto
Tip nhl.com/sk: 2:4 na zápasy
Montreal má za sebou obrovské zlepšenie a skvelú sezónu. Na jej konci však poľavil, a to by ho mohlo stáť postup. Potom, ako prehrali päť zo šiestich zápasov, sa Canadiens vrátili k poctivej práci, disciplíne a systému, vďaka ktorému sa do play off dostali, a zakončili základnú časť dvomi výhrami. V obrane vyčíňa skvelý PK Subban, v útoku môžu rozhodovať dve stabilné lajny a Habs sú tiež tvrdší a odolnejší než vlani.
Lenže Ottawa bude sakramentsky rýchly a nebezpečný protivník. Do play off sa dostala navzdory tomu, že v sezóne jej kvôli zraneniam chýbali skoro všetci kľúčoví hráči. Brankár Craig Anderson, obranca Erik Karlsson a útočník Milan Michálek sú však už späť v zostave, mimo hry zostáva len prvý center Jason Spezza. Pri absencii hlavných hviezd vynikol veterán Daniel Alfredsson a jeho mladý krajan Jakob Silfverberg. Ottawa má v súčasnosti lepšieho brankára než súper (pri všetkej úcte k výbornému motrealskému Carey Priceovi), obranu i útok a môže sa stať čiernym koňom play off.
WASHINGTON CAPITALS
NO. 3
NEW YORK RANGERS
NO. 6
Slováci v sérii: nikto
Tip nhl.com/sk: 4:3 na zápasy
Washington závery sezón vie, čo dokázal aj vlani, keď v prvom kole play off vyradil favorizovaný Boston. A dokázal to aj tento rok, keď sa z takmer beznádejných pozícií vytiahol na prvé miesto Juhovýchodnej divízie a tým aj na tretie v konferencii. V apríli bol takmer nezastaviteľný: vyhral 11 zápasov z 13 a jeho najväčšia hviezda Alex Ovechkin dal v nich 14 gólov. Vďaka tomu získalMaurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca NHL s 32 gólmi, napriek tomu, že v prvých desiatich zápasoch sezóny dal len dva.
Aj New York Rangers sú však vo forme, z posledných desiatich zápasov prehrali len trikrát. Ich hlavnou zbraňou bude už tradične brankár Henrik Lundqvist a tiež jeden z najlepších útokov v lige:Rick NashDerek StepanCarl Hagelin. Otáznikom zostáva obrana, kde síce za minuloročnými výkonmi zaostáva Dan Girardi, ale od marca naopak rastie Michael DelZotto. Bitka hlavného mesta proti najväčšiemu mestu USA bude každopádne jednou z najzaujímavejších sérií tohtoročného play off.
BOSTON BRUINS
NO. 4
TORONTO MAPLE LEAFS
NO. 5
Slováci v sérii: Zdeno Chára - nikto
Tip nhl.com/sk: 4:3 na zápasy
Oba celky majú tento rok pomerne vyrovnanú bilanciu a podobne vyrovnaná by mala byť aj ich séria. Boston patrí papierovo k najväčším favoritom na Stanley Cup. Lenže pri pohľade na jeho súčasné výkony sa to povedať nedá. Z posledných deviatich zápasov vyhral len dvakrát, pričom len raz dal viac než dva góly. A to je na ofenzívu s dvomi silnými lajnami a novou akvizíciou Jaromírom Jágrom veľmi málo. Pokiaľ ofenzíva nechytí druhý dych, musí sa Boston spoliehať na obranu a gólmana. A tu môže byť pokojnejší - brankár Tuukka Rask patrí do špičky NHL a Zdeno Chára je skúsený líder kvalitnej bostonskej defenzívy.
Toronto však bude nečakane silný protivník. Vezie sa na vlne nadšenia z postupu do play off po deviatich rokoch, v Jamesovi Reimerovi konečne našlo solídnu brankársku jednotku, Nazem Kadri sa tento rok zaradil medzi najlepších útočníkov sezóny a v obrane dominuje Dion Phaneuf, ktorý hrá tento rok svoju možno najlepšiu sezónu v kariére. Leafs navyše vedia hrať tvrdo a dostať sa súperovi pod kožu, čo bude v play off obzvlášť platné. Avšak ani Boston nie je z cukru. Otázkou je, ako obstojí Reimer, ktorý nemá skúsenosti s play off. Celkovo majú Bruins predsa len silnejšie mužstvo a pokiaľ im neutečie začiatok série, mali by tesne postúpiť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára