štvrtok 9. mája 2013

Cháru nahnevali inkasované góly, potom šéfoval veľkolepému bostonskému obratu


Po prvej tretine stredajšieho zápasu sa zdalo, že bude označovaný za jedného z vinníkov porážky. Po ukončení štvrtého zápasu série s Toronto Maple Leafs mal však kapitán Boston Bruins Zdeno Chára v štatistikách zapísané asistencie pri všetkých štyroch góloch svojho tímu. Hostia navyše získali v predĺžení kľúčové víťazstvo a na postup do semifinále Východnej konferencie majú hneď tri pokusy.
Bola to noc, keď sa eufória torontských fanúšikov zmenila v priebehu niekoľkých okamžikov na ťažkú opicu. Okrem excelentného výkonu Davida Krejčího, ktorý druhýkrát v kariére nastrieľal v zápase play off hattrick, to bol práve Chára, kto sa do veľkej miery postaral o tretie víťazstvo Bruins.
Pre dvojmetrového slovenského beka pritom začiatok duelu pripomínal skôr nočnú moru. Najskôr sa okolo neho prehnal Phil Kessel, naservíroval puk pred bránku, kde už Joffrey Lupul vedel, čo má robiť. O malú chvíľu to bolo ešte omnoho horšie. Pri strele Codyho Fransona stál Chára vo výhľade vlastnému gólmanovi. Tuukka Rask tak uvidel puk až v poslednej chvíli a nestačil zasiahnuť. "Bohužiaľ, takéto veci sa stávajú. Pozeral som sa na súpera pri mantineli, presúval som sa a tienil som gólmanovi," uznal pre Boston Herald Chára.
Aby toho nebolo málo, kapitán Medveďov vydesil bostonských fanúšikov, keď trafil pukom spoluhráča Milana Lucica... Nie je ťažké si domyslieť, čo sa cez pauzu dialo v bostonskej kabíne. "Nehrali sme ale tak zúfalo, ako by sa podľa výsledku prvej tretiny mohlo zdať. Povedali sme si, že máme na to ten výsledok otočiť. Sme skúsený tím a aj sme to ukázali," vyburcoval spoluhráčov Chára.
Druhá tretina potom vyzerala, ako keby nad ňou slovenský zadák prevzal réžiu. Hneď na jej začiatku vystrelil pri presilovke od modrej a vyrazenú strelu 32 sekúnd po prestávke doklepol do siete Maple Leafs Patrice Bergeron. V 33. minúte dostal Chára puk do útočného pásma, Krejčí išiel tvrdo do bránkoviska a razom bolo vyrovnané.
To ale v druhej časti ešte nebolo všetko. Domáci výtržník Colton Orr sa rozhodol Cháru potrestať lakťom a po jeho faule Boston v ďalšej presilovke otočil výsledok na 3:2. Slovák si pochopiteľne pripísal asistenciu, už tretiu za večer.
Ani to ešte nebol šťastný koniec. Toronto stihlo vyrovnať a Chára prežil v tretej tretine dosť krušné dve minúty na trestnej lavici za faul vysokou hokejkou. Definitívne rozuzlenie priniesla až 74. minúta, kedy sa torontský kapitán Dion Phaneuf neúspešne pokúsil zastaviť Nathana Hortona, Boston vyrazil do prečíslenia a Krejčí úspešne dokončil prácu na hattricku. "Bolo to zlé rozhodnutie v zlý čas," spytoval si svedomie Phaneuf.
Nikoho určite neprekvapilo, že Chára mal v kolónke čas na ľade 33 minút a 3 sekundy, najviac zo všetkých hráčov na ľade. Pre porovnanie, strelec troch gólov Krejčí bol v hre o viac než desať minút menej. Jaromír Jágr nazbieral len o niečo viac než 18 minút.
Podľa analýzy denníku Globe and Mail je Chára v zápasoch s Torontom už niekoľko sezón tým hlavným dôvodom, prečo Boston víťazí. Keď je kapitán Bruins na ľade, padajú góly vo veľkej väčšine do torontskej siete. Boston v týchto momentoch súpera tiež vysoko prestrieľa. "Keď je Zee na ľade, znamená to, že hráme tvrdú defenzívu, máme z jeho hokejky množstvo striel a podľa jeho príkladu sa riadia aj ostatní," teší generálneho manažéra Bruins Petera Chiarelliho.
Toronto ale v úvodnej tretine ukázalo, ako na Cháru. "Nemôžeme sa s ním pretláčať niekde v rohoch, alebo v súbojoch jeden na jedného. Ale keď ho dostaneme viac do stredu klziska, rozhýbeme, tak sa dá nájsť trochu priestoru na ohrozenie ich bránky," tvrdil útočník Clarke MacArthur.
Tridsaťpäťročný Zdeno Chára má s Bostonom zmluvu až do roku 2018. Podpísal ju tesne pred pražským začiatkom sezóny 2010/11, ktorá Bruins vyniesla Stanley Cup. "Zostať v Bostone bolo vždy mojou prioritou. Od chvíle, keď som do mužstva prišiel a podpísal prvú zmluvu, bolo mojou úlohou a cieľom doviesť tento tím na úroveň, aby sa mohol uchádzať o trofej," tvrdil Chára.
Keď mu existujúci kontrakt s Bruins vyprší, bude mať 41 rokov, ako má práve teraz Jaromír Jágr. "Zdeno je teraz vo veku, kedy fyzické výkony u hokejistov začínajú klesať. Tak to skrátka chodí. Ale keď sa naňho pozriete, vidíte veľkého silného chlapa v parádnej kondícii," tvrdil pre Globe and Mail manažér Chiarelli.
"Mať v tíme hráča, ako je Chára je pre každého trénera požehnaním. Jeho schopnosti a osobnosť pomáhajú tomuto tímu stáť pevne na zemi. Je to náš líder v kabíne, ale aj na ľade. Skvelý príklad pre ostatných. Je skrátka skvelé, keď môžeme stavať tím práve okolo Zdena," zopakoval bostonskú mantru posledných rokov tréner Claude Julien.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára