pondelok 18. marca 2013

Sidney Crosby zložil veľkú poklonu Zdenovi Chárovi


Najvážnejším konkurentom Zdena Cháru v boji o tohtoročnú Norrisovu trofej je určite zadák Pittsburghu Kris Letang. Štatisticky je totiž najproduktívnejším obrancom v NHL.


Famózna forma Sidneyho Crosbyho totiž robí hviezdy zo všetkých hráčov, ktorí sa s ním ocitnú na ľade. Kris Letang popri nemu nazbieral v 27 zápasoch fantastických 28 kanadských bodov (3+25).
"Ja si však nemyslím, že tam až tak záleží na štatistikách. Berie sa do úvahy predovšetkým defenzívna činnosť obrancu. Berie sa do úvahy kvalita hráčov, proti ktorým nastupuje. Záleží aj na tom, nakoľko je použiteľný v rôznych herných situáciách... Na Norrisovu trofej musíte byť naozaj veľmi dobrý," hovorí Kris Letang.
Ak porovnáme produktivitu Letanga s kapitánom Bostonu, Zdeno Chára v tejto štatistike zaostáva. V 27 zápasoch nazbieral "iba" 13 kanadských bodov (6+7), čo však určite nie je málo, ale je to o 15 bodov menej ako Kanaďan. Tretí z favoritov na individuálne ocenenie pre najlepšieho obrancu NHL, len 21-ročný Švéd Oliver Ekman-Larsson z Phoenixu, zatiaľ "urobil" 17 bodov (3+14).
Chára aj Letang sú obaja elitnými obrancami v NHL a nie je veľa lepších ako oni. Ich "ice-time" sa pohybuje okolo 25 minút na zápas, čo znamená, že je tím na ich práci veľmi závislý. Podľa zámorských odborníkov niet pochýb o tom, že Norrisovu trofej vyhrá prave jeden z tejto dvojice, no víťaza si netrúfa vyberať ani spoluhráč a dobrý kamarát Krisa Letanga, jednoznačný favorit na zisk Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča v súťaži, jeden z najlepších hokejistov planéty, sám Sidney Crosby.
"Naozaj odo mňa nechcite, aby som povedal jedno meno. Aj keď Kris je môj spoluhráč, ja nemôžem povedať, kto z týchto dvoch hráčov je lepší. Obaja sú fantastickí v obrane, obaja trávia na ľade veľa času a je ťažké predstaviť si, koľko toho absolvujú v každom stretnutí. Chára je vysoký, no napriek tomu je obratný a zručný rovnako ako Letang. Na svoju výšku je Zdeno obdivuhodný hokejista. Ťažko sa medzi nimi rozhodnúť," povedal kapitán Penguins Sidney Crosby a zložil tak veľkú poklonu nielen svojmu spoluhráčovi, ale aj slovenskému obrovi.
Nech už "Norrisa" získa po sezóne ktokoľvek, Kris Letang má v týchto veciach jasno. "Je to samozrejme veľká pocta, ale je to iba individuálne ocenenie. Oveľa dôležitejší a cennejší je Stanley Cup," povedal 25-ročný rodák z Montrealu pre www.NHL.com.
Chára a Letang proti sebe stáli v nedeľu večer. Pittsburgh Boston porazil 2:1, v tomto stretnutí nebodoval ani jeden z dvojice elitných obrancov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára