utorok 23. októbra 2012

Zdeno Chára na futbale: „Trenčín si zaslúžil vyhrať“


Náladu z posledných nevydarených výsledkov HC Lev Praha si prišiel napraviť na corgoňligový zápas medzi jeho rodným mestom Trenčínom a banskobystrickou Duklou.
Nakoniec odchádzal náš hokejový reprezentant Zdeno Chára zo štadióna pod Čákovým hradom síce s úsmevom na perách, no aj mierne sklamaný z konečnej remízy. Hoci necelých 24 hodín pred úvodným výkopom zápasu v Trenčíne bol vyše dvojmetrový dlháň ešte v plnej zbroji na ľade v súboji s domácim CSKA Moskva, všetko stihol. Pre ďalšie povinnosti nemohol sedieť na tribúne v Trenčíne celých 90 minút, aj tak si však vychutnal zápas i privítanie domácim moderátorom. 

Na našu otázku, kedy bol naposledy na zápase najvyššej slovenskej futbalovej súťaže, s úsmevom odpovedal: "Mal som vtedy asi šesť rokov." Pri pohľade na Chárov dátum narodenia to vychádza na takmer 30-ročnú odmlku! 

A aké dojmy v ňom zanechal sobotňajší duel? "Po dlhšom čase som sa prišiel pozrieť do Trenčína a dostal som ponuku ísť aj na futbal. Som veľmi rád, že som išiel a videl tento zápas. Páči sa mi, aký štýl hry vyznávajú Trenčania. Sú agresívni, rýchli a majú detailne vypracovaný systém. Bol to pre mňa skutočne pekný zážitok. Videli sme veľa šancí a je naozaj smola, že to nakoniec skončilo 1:1. Trenčín si podľa mňa zaslúžil vyhrať," vyhlásil 35-ročný kapitán Bostonu Bruins, ktorý sa však počas výluky v NHL dohodol na zmluve s pražským Levom.

Po zápase sa Chára pozdravil na tribúne aj s primátorom Trenčína Richardom Rybníčkom, ochotne venoval niekoľko minút dvom zástupcom médií a vzápätí zamieril aj do šatne AS pozdraviť zverencov trénera Adriána Guľu. "Stretnutie s pánom Chárom bol pre nás všetkých veľmi zaujímavý zážitok. Veľmi nás potešilo, že prišiel do šatne," povedal nám trenčiansky kouč.

AJ NA HOKEJOVÚ TÉMU
Zdeno, po náročnom programe v KHL máte teraz niekoľko dní voľna. Padlo vám to vhod?
"Veľmi. Som rád, že som si mohol trochu vyvetrať hlavu aj na tomto stretnutí a odreagovať sa od hokeja."

Keďže teraz hráte v Prahe, máte možnosť asi častejšie navštevovať rodné mesto, nie?
"Práve že to nie je také jednoduché. Je to síce blízko, ale napríklad teraz som doma po mesiaci. Času je naozaj málo a povinností veľa."

Užívate si zatiaľ pôsobenie v Kontinentálnej hokejovej lige? Je to pre vás veľký rozdiel v porovnaní s NHL?
"Myslím si, že je tam skutočne veľký rozdiel, predovšetkým čo sa týka systému a celkovo hry. Snažím sa čo najrýchlejšie si zvyknúť a prispôsobiť sa okolnostiam."

Keďže medzi vedením NHL a hráčskou asociáciou NHLPA stále nedošlo k dohode a konsenzu, vyzerá to na dlhšie pokračovanie výluky v najprestížnejšej hokejovej lige sveta. Čo si o tom myslíte?
"Priznám sa, že aj keď som tak trochu očakával takýto scenár, je to pre mňa sklamanie. Uvidíme, ako to bude pokračovať. Teraz to skončilo takto, verím však, že ďalšie dni sa môžu niesť v pozitívnejšom duchu."

Trúfate si predpovedať, ako sa bude situácia vyvíjať?

"To sa naozaj nedá, ťažko určíte nejaký limit, kedy by sa obe strany mohli dohodnúť. Môže to dopadnúť tak, že sa do týždňa dohodnú a všetci budeme radi, že sú tu opäť zápasy NHL. Existuje však aj alternatíva, že ešte aj v decembri nebude nič vyriešené."

Nemyslíte si, že je to tak trochu hazardovanie zo značkou NHL?

"To nie. Je to skôr záležitosť dvoch strán, ktoré sa snažia nájsť spoločné riešenie. Každá strana má svoje záujmy a snaží sa pre seba vybojovať čo najviac. Ostatné ligy využívajú aktuálnu situáciu, nalákali hráčov. O tom je biznis."

Aj keď v KHL máte za sebou ešte len šesť stretnutí, vedeli by ste porovnať KHL a NHL z pohľadu herného systému a atmosféry?
"Mne určite viac vyhovuje systém, ktorý sa hrá v zámorí. Čo sa týka fanúšikov, sú miesta, kde príde na zápasy KHL veľa ľudí, ale sú aj také, kde ich je pomenej. To sa však deje aj v NHL."
DRES ZA 420 EUR

Získal cenný suvenír. Aukcia dresu Zdena Cháru sa skončila víťazstvom užívateľa s prezývkou Matejko8888, ktorý ho vydražil za sumu 10 400 Kč, teda približne 420 eur. Peniaze za dres, v ktorom obrovitý hokejový obranca pózoval po prílete zo zámoria do Prahy, poputujú na dobročinné účely. Cena za suvenír, ktorý Chára novému majiteľovi aj podpíše, sa navýšila celkovo 23-krát, Matejko8888 "prihodil" jedenásťkrát. Informáciu priniesla oficiálna internetová stránka HC Lev Praha.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára