piatok 15. februára 2013

Chára sa podieľal na najlepšom štarte v histórii Bruins a stále sa túži zlepšovať


Má v sebe niečo z udatného komiksového hrdinu. Vysoký, silný, k nepriateľom nemilosrdný. Trochu ako Kapitán Amerika. Bostonský šéf defenzívy Zdeno Chára rozbehol so svojimi spoluhráčmi sezónu opäť na jednotku.
Z úvodných jedenástich zápasov vyhrali Bruins osem a nazbierali v nich celkovo osemnásť bodov. Bostonským hokejistom sa štart do nového ročníka ligy ešte nikdy v histórii lepšie nepodaril. S dvadsiatimi piatimi inkasovanými gólmi je Boston najlepšie brániacim tímom NHL a to je už tradične Chárova práca. Zametať puk od bránkoviska, odblokovať súpera, hrať tvrdo do tela. K tomu už neodmysliteľne patrí aspoň dvadsaťpäť minút strávených na ľade v každom zápase.
Boston Bruins sú najlepším mužstvom pri hre v oslabení a kapitán tímu Chára je v tejto štatistike opäť kľúčovým faktorom. "Je to prosto dôležitá súčasť našej hry. Občas sa stane, že máme veľa vylúčených, ale tak to niekedy vyplynie z vývoja zápasu. Naša špeciálna formácia je tu na to, aby súperovi nič nedovolila," povedal tridsaťpäťročný obranca pre NHL.com.
Chára je ale rovnako dôležitým hráčom aj v presilovkovej zostave Medveďov. Keď je niekto schopný vypáliť ranu rýchlosťou 175,1 kilometrov za hodinu, čo je rekord NHL, bolo by čudné, keby túto silnú zbraň nevyužíval. Slovenský bek však má občas iný názor. "Že máte dobrú strelu, to neznamená, že budete neustále páliť na bránku. Niekedy je potrebné radšej rýchlo prihrať spoluhráčovi, ktorý je vo výhodnejšej pozícii," vysvetľoval Chára, keď ku gólu do siete Carolina Hurricanes pridal na konci januára aj dve asistencie. S dvoma zásahmi a troma presnými prihrávkami sa pritom tak trocha drží v pozadí...
Chárovi pomohlo, že do NHL namieril rozohraný z Kontinentálnej ligy. Vo farbách HC Lev Praha odohral dvadsaťpäť zápasov s bilanciou štyri góly a šesť asistencií. Počas pôsobenia v KHL však povesť dvojmetrového obrancu trocha utrpela. Aj v Bostone sa totiž novinári vypytovali na incident zo zápasu so Slovanom Bratislava, v ktorom Chára zranil reprezentačného spoluhráča Miroslava Šatana, s ktorým vlani senzačne vybojoval striebornú medailu na majstrovstvách sveta v Helsinkách.
Posledným tímom NHL, v ktorom Šatan pôsobil, boli práve Bruins. V sezóne 2009/10 odohral v ich drese 38 zápasov a z deviatich vsietených gólov sa spoločne radoval s tímovým kapitánom Chárom.

V zámorí pripomínali, že obaja Slováci momentálne spolu nevychádzajú. "Nechcem o tom hovoriť a zachádzať do detailov. Nerád by som túto tému otváral. Je to nepríjemné a nešťastné," povedal Chára pre Boston Herald.
Napriek tomu bola podľa bostonského lídra KHL ideálnou prípravou na zámorské boje. "Hralo tam veľa technicky zdatných hráčov čo sa týka korčuľovania aj práce s hokejkou. Ale predsa len NHL je fyzicky náročnejšia," porovnával Chára, víťaz James Norris Memorial Trophy pre najlepšieho obrancu sezóny 2008-2009.
Podľa neho bolo dôležité aj to, že ani ďalší hráči Medveďov v čase výluky neoddychovali. Dvanásti z nich, vrátane mien ako sú David Krejčí, Tuukka Rask alebo Tyler Seguin, si našlo angažmán v Európe. Ďalší pôsobili v nižších amerických hokejových súťažiach.
"Boli sme jedným z klubov, kde väčšina hokejistov hrala. Niektoré tímy nemali zďaleka ani polovicu hráčov v zápasovom rytme. Mohla by to byť naša výhoda, uvidíme," vyhlásil Chára pred sezónou pre Boston Herald. Zdá sa, že prinajmenšom v prognóze na prvú štvrtinu skrátenej štyridsaťosemzápasovej sezóny, mal pravdu.
S jedinou výnimkou, ktorou bol pokazený duel s Buffalo Sabres, ktorý Boston prehral vysoko 4:7, Medvede bodovali vo všetkých desiatich zápasoch. Síce nevyhrávali veľkým rozdielom, ale vždy si našli cestu k bodom. "Sezóna je krátka, je potrebné si dôkladne preštudovať program a jasne si určiť, kedy budeme mať čas na odpočinok. Nie je možné mať dlhodobejšie výpadky, to by nás prišlo draho," povedal Chára.
Od chvíle, kedy po sedemzápasovom finálovom boji s Vancouver Canucks, zdvihol nad hlavu v júni 2011 Stanley Cup, považujú všetci fanúšikovia aj odborníci Boston za horúceho favorita nasledujúcich sezón. "Sme pokope už dlhší čas, jedinou zásadnou zmenou v kádri bolo, že gólmanTim Thomas sa rozhodol vynechať sezónu," tvrdil Chára.
Jadro šampiónov z pred dvoch rokov je však pokope a naďalej dozrieva. Milan LucicPatrice BergeronNathan HortonBrad MarchandDennis SeidenbergJohnny BoychukAndrew Ference, tí všetci usilujú v drese s veľkým B na prsiach o ďalšie triumfy.
Špeciálna úloha však pripadá v ansámbli kouča Claudea Juliena práve Chárovi. "Je to náš základný kameň. Vynikajúci hráč, ktorý je pre ostatných príkladom a stále má v sebe túžbu na sebe pracovať a zlepšovať sa," povedal bostonský tréner o svojom klenote, ktorý sa blyští aj v novej sezóne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára