štvrtok 17. mája 2012

Najlepší darček k 65. narodeninám trénera Vůjtka: Slovensko vyradilo Kanadu a je v semifinále MS


Senzačná správa z Helsiniek obletela hokejový svet. Slovenská reprezentácia šokovala jedného z najväčších favoritov majstrovstiev sveta a po víťazstve 4:3 nad Kanadou postúpila do semifinále. Rozhodla o tom skvelo odohraná tretia tretina, v ktorej dokázala dvomi gólmi otočiť skóre.
Slovensko znovu žije hokejom, tak ako pred rokom, keď šampionát usporiadalo. Vtedy však šampionát skončil pre domácich fanúšikov obrovským sklamaním. Slovensko totiž skončilo až na desiatom mieste. Štyrikrát za sebou sa výber spod Tatier nedokázal na majstrovstvách sveta prebojovať ani do štvrťfinále. A naraz bude bojovať o medaily.
"Chlapci ešte nechceli letieť domov a na ľade odovzdali všetko, čo v nich bolo. Potvrdili to predovšetkým v tretej tretine. Je to najlepší darček, aký som mohol dostať k narodeninám," tešil sa kouč Vladimír Vůjtek, ktorý práve v deň zápasu oslavoval 65. narodeniny.
To, čo sa Slovensku nepodarilo v semifinále olympijského turnaja vo Vancouveri 2010, sa podarilo tento rok vo štvrťfinále majstrovstiev sveta IIHF - poraziť hviezdami nabitú Kanadu. "Pre takéto chvíle sa oplatí hrať hokej. Ako malý chlapec, keď som hral s kamarátmi na ulici, som sníval, že raz budem na majstrovstvách sveta a strelím dôležitý gól. Teraz to prežívam na vlastnej koži," jasal útočník mužstva Florida Panthers Tomas Kopecky, autor prvého gólu zápasu.
Ten padol už v šiestej minúte a sebavedomý súper zneistel. Druhú trefu pridal o štyri minútyMiroslav Satan, veterán s viac než tisíckou zápasov odohraných v NHL. Taký rýchly štart Slovákom ukázal, že sa silnému súperovi môžu vyrovnať a dokonca proti nemu aj víťaziť. A to bolo dôležité vo chvíli, keď Kanada predovšetkým vďaka vydarenej druhej tretine, dokázala vývoj zápasu otočiť a viedla 3:2.
"Začali sme hrať ustráchane, prestali sme dodržovať systém. Do toho prišli vylúčenia, pri ktorých sme strácali sily a navyše aj inkasovali," analyzoval Kopecký s novinármi po zápase nepodarenú druhú časť. "Cez prestávku pred treťou tretinou sme si povedali, že sa musíme vrátiť k tomu, čo sme hrali na začiatku."
Dôležité bolo, že slovenskí hráči boli trpezliví, neotvárali zbytočne hru, nevrhli sa do nekrytého útočenia a čakali na šance na vyrovnanie. Tá najväčšia prišla v 54. minúte, keď dorážkou vlastnej strely vyrovnal Milan Bartovic.
"Tréner je skvelý. Zachovával pokoj, ani stopy po panike. Aj starší hráči upokojovali na striedačke mladších, že musíme byť trpezliví a naše príležitosti prídu. Stále sme hrali tímovo, jeden za druhého. Chlapci sa vrhali do striel. Vyrovnali sme a potom nám Kanaďania ponúkli presilovky. To sme využili," radoval sa podľa denníka SME Kopecký.
Záver zápasu ovplyvnil Getzlafov škaredý faul na Juraja Mikúša, za ktorý dostal kanadský útočník v 58. minúte päťminútový trest plus do konca zápasu. Slováci tak nielenže hneď po vhadzovaní strelili gól, ale navyše dohrávali zápas v presilovke a jednogólové vedenie sa im tak lepšie bránilo.
"Mal som slzy na krajíčku. Som šťastný, že môžem byť súčasťou tohto kolektívu," jasal Kopecký.
Kanada je v šoku. Tím nabitý hviezdami NHL ako Corey PerryRyan GetzlafJohn TavaresRyan Nugent-HopkinsJeff SkinnerJamie BennDuncan Keith alebo Dion Phaneuf, balí kufre a chystá sa na spiatočnú cestu domov. Tretí raz za sebou bez medaile - tú Kanada získala naposledy v roku 2009, keď podľahla vo finále Rusku.
Naopak Slováci slávia postup, v ktorý mnohí ani nedúfali. "Chlapcom prvý krát na turnaji povolíme jedno pivo. Ja sám budem musieť vynechať oslavu svojich narodenín, ktorá bola naplánovaná na sobotu. Príbuzní budú bohužiaľ musieť oslavovať bezo mňa. Teda vlastne vďaka Bohu," opravil sa Vůjtek, český kouč, ktorý prevzal tím, keď u neho skončil Kanaďan Glen Hanlon, a vytiahol ho z prízemia až do najvyšších poschodí svetového hokeja.
Tím, ktorý vedie hviezdny obranca Zdeno Chara, si teraz v Helsinkách počká na súpera zo Štokholmu (teda na víťaza večerného duelu Švédsko - Česko). A potom sa pobije o ďalšiu senzáciu, ktorou by bol postup do finále majstrovstiev sveta. Alebo aspoň o stupeň víťazov, na ktorý sa dostanú traja zo štyroch semifinalistov.
Tento rok sa opäť potvrdilo, že severský vzduch slovenským hokejistom svedčí. Keď sa v Škandinávii hrali svetové šampionáty naposledy, vždy priviezli medaile: v roku 2002 z Göteborgu zlaté, o rok neskôr z Helsiniek bronzové.
Aké budú tento rok?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára