utorok 7. júna 2011

V Bostone sa servírovali „kosatky“, Chára 0+2


Hokejisti Bostonu Bruins deklasovali v treťom zápase finále play off zámorskej NHL na domácom ľade rivalov Vancouver Canucks 8:1 a sú späť v hre o Stanleyho pohár.
 
Na triumfe "medveďov" sa dvoma asistenciami podieľal ich slovenský kapitán Zdeno Chára.
 
Boston tak znížil stav série hranej na štyri víťazné stretnutia na 1:2. Zápas číslo 4 je na programe opäť v Bostone v stredu.


Finále play off NHL - 3. zápas:
 

BOSTON - VANCOUVER 8:1 (0:0, 4:0, 4:1)

Góly: 21. Ference (Peverley, Krejčí), 25. Recchi (Ryder, Ference), 32. Marchand, 36. Krejčí (Ryder, CHÁRA), 52. Paille (Boychuk), 58. Recchi (Marchand, Bergeron), 59. Kelly (Ryder, CHÁRA), 60. Ryder (Kaberle) - 54. Hansen (Torres, Lapierre).Rozhodcovia: Walkom, O’Rourke – Racicot, Miller, vylúčení: 10:5 na 2 min, Thornton, Lucic obaja 10 min, Ference 2x10 min, Seidenberg 5+10 min za bitku – D. Sedin, Burrows, Bieksa zhodne 10 min, Kesler 5+10 min za bitku, Rome 5+10+DKZ za nedovolené bránenie, presilovky: 2:0, oslabenia: 2:0. Strely na bránku: 38:41. Diváci: 17.565. Stav série: 1:2.
 
Zostavy:
 
Boston: Thomas – Ference, Boychuk, McQuaid, Kaberle, Seidenberg, CHÁRA – Recchi, Bergeron, Marchand – Ryder, Kelly, Peverley – Horton, Krejčí, Lucic – Thornton, Campbell, Paille
Vancouver: Luongo – Salo, Edler, Bieksa, Rome, Ehrhoff, Alberts – Higgins, Kesler, Raymond – Hansen, Lapierre, Torres – Burrows, H. Sedin, D. Sedin – Oreskovich, Malhotra, Tambellini

Canucks, ktorí prišli do TD Garden po dvoch domácich tesných výhrach s vedením 2:0 na zápasy, nastúpili oproti predošlému duelu v nezmenenej zostave. V domácom tíme pristúpil tréner Claude Julien k jedinej úprave, keď nováčika Tylera Seguina nahradil tvrdšie hrajúcim Shawnom Thorntonom. Po bezgólovej prvej tretine ešte nič nenasvedčovalo tomu, že by sa zápas mohol zvrhnúť na "masaker kosatiek". Bruins však v druhej časti spustili na bránku Roberta Luonga peklo. Boston zrejme naštartovala situácia z 6. minúty, keď sa tvrdým "hitom" na Nathana Hortona prezentoval Aaron Rome.
 
Jeho bezohľadný zákrok prišiel dávno po odohratí puku, Horton navyše úder z boku nečakal. Po páde si udrel hlavu o ľad a bez výraznejších pohybov dlho ležal na hracej ploche. Hráča sa okamžite ujali lekári, ktorí mu zafixovali krk i hlavu a po pár minútach odniesli na pojazdných nosidlách a transportovali do nemocnice. Jeho stav je stabilizovaný a podľa lekárov hýbe všetkými časťami tela. Noc mal stráviť na pozorovaniach. "V šatni sme o tom zákroku veľmi nerozprávali, povedali sme si len – vyhrajme to pre Hortyho. Nathan je oddaným spoluhráčom, bojovali sme aj za neho," povedal pre zámorské médiá veterán v tíme Bostonu Mark Recchi.
 
Bruins vylúčenie Romea síce v päťminútovej presilovke nepotrestali, ale tento moment ich viditeľne vyhecoval. Ich kanonádu odštartovala nenápadná strela Andrewa Ferencea 11 sekúnd po prestávke, ktorá prešla cez klbko tiel a našla si cestu za Luongov chrbát. Na tento moment nadviazali gólmi Recchi, Marchand a Krejčí a po jednej z najlepších tretín Bostonu sa tak na svetelnej kocke vynímal stav 4:0 pre domácich. Aj v treťom dejstve "chárovci" tvrdo trestali chyby hostí, z rytmu ich nevyviedli ani početné šarvátky, dva góly dokonca strelili pri vlastnom oslabení a napokon rozdrvili súpera 8:1.
 
Víťazstvo o sedem gólov je druhým najvyšším triumfom vo finálových sériách v histórii, rekord v tomto smere drží víťazstvo Pittsburghu nad Minnesotou 9:0 v šiestom zápase o Stanley Cup v roku 1991. Výhra o sedem gólov sa naposledy vo finále podarila Coloradu, ktoré pred pätnástimi rokmi zdolalo Floridu rovnako 8:1. História Bruins tiež dlho nepamätá taký jednostranný priebeh zápasu, osem gólov nastrieľali "medvedi" naposledy v play off v roku 1983, keď rozobrali soka z Buffala (9:0). "V druhej tretine sme im poskytli niekoľko šancí, ktoré aj so šťastím využili. Zrazu akoby nám spadli kolesá a všetko sa odvíjalo podľa ich scenára. Je to jeden z tých zápasov, po ktorom všetci cítime veľké sklamanie z výsledku," povedal pre nhl.com brankár Roberto Luongo, ktorý vydržal medzi žrďami až do samého konca.
 
"Tréner Alain Vigneault sa ma osem minút pred koncom pýtal, či chcem ísť dole, no ja som mu odvetil, že zostanem. Nechcel som opustiť potápajúcu sa loď," dodal gólman, ktorý schytal osmičku po tretí raz v profiligovej kariére. Jeho negatívnym rekordom je deväť inkasovaných gólov z roku 1999, jeho NY Islanders vtedy podľahli Pittsburghu.
 
Brankár Bruins Tim Thomas predviedol narozdiel od svojho konkurenta v boji o Vezinovu trofej ďalší z výborných výkonov, keď zlikvidoval 40 striel súpera. O čisté konto prišiel až necelých sedem minút pred koncom, keď ho prekonal Dán Jannik Hansen. "Po prvých góloch sa nám otvorili stavidlá. Dokázali sme zotrvať v tempe a snažili sa ešte zvýrazniť naše víťazstvo. Myslím si, že sme pristúpili k zápasu správne," nechal sa počuť Thomas. Hlavný vodca medvedej svorky Zdeno Chára svojím výkonom tiež prispel k hladkému triumfu, asistoval pri zásahoch Krejčího a Kellyho a počas 23:46-minútového pobytu na ľade si okrem dvoch kanadských bodov pripísal aj tri plusky, jeden strelecký pokus a dve minúty za nešportové správanie.
 
Bruins tak oslávili návrat finálovej série do Bostonu po 21 rokoch veľkolepým spôsobom. "Je pre nás povzbudením, že sme dokázali nájsť recept na Luonga. Iste nám to pomôže budovať sebavedomie," poznamenal domáci tréner Julien, podľa ktorého však vysoké víťazstvo netreba preceňovať. "Áno, vyhrali sme veľkým rozdielom, ale stále je to iba jedno víťazstvo. Prehrávame 1:2 a tak sa musíme k tomu postaviť," dodal.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára