streda 15. júna 2011

Hokejisti Bostonu získali Stanleyho pohár

Zdeno Chára zodvihol ako druhý európsky kapitán v histórii NHL nad hlavu prestížnu trofej.
BRATISLAVA. Hokejisti Bostonu získali šiestykrát v histórii Stanleyho pohár. Finálovú sériu s Vancouvrom otočili z 2:3 na 4:3. Na ľade kanadského tímu uspeli prvýkrát až v rozhodujúcom stretnutí. Zdeno Chára tak zodvihol ako druhý európsky kapitán (po Nicklasovi Lidströmovi) nad hlavu prestížnu trofej. Slávny klub vyhral NHL naposledy v sezóne 1971/1972.
Vancouver prehral aj tretie finále v histórii, podobne ako v roku 1994, keď ho zdolal New York Rangers, neuspel v siedmom zápase.
Je neuveriteľné, že Boston potreboval na výhru až sedem zápasov, keďže skóre mal vo finálovej sérii perfektné 23:8.

Chára si splnil ďalší zo snov

"Mali sme ťažkú sezónu, ale dokázali sme sa vždy skoncentrovať v rozhodujúcich chvíľach. Za touto výhrou je ťažká a dlhá cesta. Snažili sme sa hrať dnes jednoducho a neurobiť chybu. Sme nesmierne šťastní," povedal v pozápasovom rozhovore Chára, ktorý podobne ako v základnej časti vyhral hodnotenie plusových bodov.
"Môj brat František to už zažil, konečne viem aký to je pocit. Je to pocta, že som mohol byť súčasťou tohto skvelého tímu. Boston je veľký klub," uviedol český obranca Tomáš Kaberle.
Slovenský obranca si splnil aj ďalší sen po tom, ako sa dostal do NHL, strelil hetrik a zodvihol nad hlavu Stanleyho pohár. Nad hlavu ho ako kapitán zodvihol podľa tradície prvý, po ňom ho zobral 43-ročný Mark Recchi, Patrice Bergeron a brankár Tim Thomas.
Ten bol jednoznačným hrdinom play off a zaslúžene získal Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off. V siedmom zápase pochytal všetkých 37 striel hokejistov Vancouvru. Najproduktívnejším hráčom play off sa stal s 23 bodmi český útočník David Krejčí a zároveň bol s 12 gólmi aj najlepším strelcom.
16462651_res.jpg
chara.jpg

Na Slovensko príde štvrtýkrát v rade Stanleyho pohár

Slovensko sa tak dočká aj štvrtýkrát po sebe Stanleyho pohára. V predchádzajúcich troch rokoch ho k nám priniesli postupne Tomáš Kopecký s Detroitom, Miroslav Šatan s Pittburghom a vlani sa dočkal aj Marián Hossa, ktorý ho spolu s Kopeckým vyhral s Chicagom.
Hráči Bostonu potvrdili, že po výbornom výkone zo šiesteho zápasu prišli sebavedomí aj na ľad Vancouvru. Tam až do siedmeho stretnutia trikrát tesne prehrali. Tentokrát si však splnili cieľ, s ktorým do Kanady cestovali. Prečkali mierny tlak domácich a v pätnástej minúte strelili prvý gól zápasu, konkrétne Patrice Bergeron.
V druhej dvadsaťminútovke Vancouver začal za mohutného skandovania zaplnenej Roger Arény lepšie, ale Bruins pozorne bránili. V polovici tretiny však mohli inkasovať. Zdeno Chára spravil obrovskú chybu pred vlastnou bránkou, kde mu puk vypichol Henrik Sedin. Slovenský obranca zaváhanie našťastie ihneď napravil a brankárskym zákrokom zabránil strele, ktorá by znamenala vyrovnanie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára