štvrtok 16. júna 2011

Dojatý Zdeno Chára: „Bola to veľká pocta a privilégium“

Najvyšší muž hokejovej NHL Zdeno Chára sa stal prvým kapitánom so slovenským občianstvom, ktorý zdvihol nad hlavu Stanleyho pohár.
Tridsaťštyriročný obranca priviedol v stredu večer Boston Bruins k triumfu v rozhodujúcom siedmom zápase finálovej série vo Vancouveri. Je zároveň druhým Európanom po Nicklasovi Lidströmovi, ktorý ako kapitán dotiahol svoj tím k Stanleyho poháru. Po skončení siedmeho finále prevzal Chára od komisára NHL Garyho Bettmana víťaznú trofej, zdvihol ju nad hlavu, urobil čestné kolo pred zmrazenými fanúšikmi v Rogers Arene a odovzdal ju Markovi Recchimu. "Bola to veľká pocta a privilégium. Tieto chvíle si budem pravdepodobne pamätať do konca života. Verím, že o svoju radosť sa podelím už čoskoro so svojou rodinou, ktorá za mnou vždy stála a veľmi ma podporovala," povedal v pozápasovom televíznom rozhovore dojatý Zdeno Chára. Oslavy sa následne z ľadu presunuli do šatne Bruins, kde striekalo šampanské. Chára ho ako prvý začal nalievať do Stanleyho pohára.

Bruins odohrali za 63 dní 25 zápasov play-off. Na celkový úspech potrebovali 16 víťazstiev. Stanleyho pohár sa sťahuje do Bostonu prvýkrát po 39 rokoch, naposledy Bruins jeho zisk oslavovali v roku 1972. V prvých šiestich stretnutiach finálovej série s Vancouverom vždy uspel domáci tím. Boston nedokázal v predchádzajúcich troch dueloch na ľade Canucks premeniť svoje šance, celkovo v nich dal tri góly. V stredu sa však jeho hráči presadili štyrikrát a vďaka výbornej defenzíve na čele s Chárom a Timom Thomasom oslavovali triumf. "Vedeli sme, že musíme hrať tvrdo a poriadne do tela. Všetko však muselo byť v rámci pravidiel, oslabenia by nám nepomohli. Hráči Vancouveru dokážu hrať neuveriteľne, sú rýchli a vedia robiť technické kúsky. Museli sme nájsť spôsob, ako ich zastaviť, a to bolo možné jedine vďaka tvrdosti," doplnil Zdeno Chára.

Boston od začiatku sezóny kráčal za svojím cieľom. Ročník začal v Prahe dvojzápasom s Phoenixom, v základnej časti vyhral 46 z 82 stretnutí a so 103 bodmi bol vo Východnej konferencii tretí. V prvom kole play-off prešiel v siedmich zápasoch cez Montreal, v druhom vyradil Philadelphiu hladko 4:0. Siedmy zápas zvládol aj vo finále Východnej konferencie s Tampou Bay. Tri výhry v stretnutiach číslo sedem svedčia o veľkej morálnej sile tímu. "Máme za sebou náročnú a dlhú sezónu, na úspech sme museli vynaložiť veľa síl. Bojovali sme ako jeden tím a teraz sme šťastní, lebo sme zvládli aj posledný krok. Ten bol najťažší," doplnil v televíznom rozhovore Chára, ktorého meno bude siedmym slovenským na cennej trofeji. Na Stanleyho pohár sa tak môžu už štvrtý rok v rade tešiť aj slovenskí fanúšikovia, keďže v rokoch 2008 a 2010 ho mal v Trenčíne Tomáš Kopecký, vlani spoločne aj s Mariánom Hossom. V roku 2009 ho do Topoľčian priviezol Miroslav Šatan. Oslavy zisku Stanleyho pohára zažili v roku 2003 zásluhou Jiřího Biceka Košice, o rok neskôr sa tešil s Martinom Cibákom Liptovský Mikuláš. Zo slovenských rodákov Stanleyho pohár ešte získal aj Stan Mikita v roku 1961.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára