pondelok 13. januára 2014

Kamarát Zdena Cháru zomrel. Sam Berns bol veľkým hrdinom

Napriek tomu, že trpel progériou, chorobou, pri ktorej postihnutý človek dramaticky rýchlo zostarne, nikdy nestrácal chuť žiť. Osud sa so Samom Bernsom nemaznal a častokrát bol obeťou posmeškov. Napriek tomu bral svoj údel s úsmevom, stal sa hviezdou filmového dokumentu HBO, podal si ruku so Zdenom Chárom a svojou ľudskosťou robil tento svet lepším.

Sam Berns sa v novembri stretol so Zdenom Chárom

Sam Berns umrel v piatok vo veku 17 rokov. Američan žil štyri roky dlhšie než je priemer tých, ktorých postihla táto zákerná choroba. Progériu Samovi zistili, keď mal 22 mesiacov. Nedalo sa s ňou nič robiť. Malý vzrast, črty dôchodcu, tenké končatiny. Sam však mal aj niečo viac. Veľké srdce!
Rodák z mestečka Foxborough spolupracoval s viacerými expertmi. Chcel pomôcť nájsť liek na svoju chorobu a zanechať niečo tým, ktorých vzácne genetické ochorenie postretne po ňom. Sam vynikal v matematike a pomáhal s úlohami mnohým spolužiakom. Spoločne so svojimi rodičmi založil nadáciu Progeria Research Foundation, ktorá získavala peniaze na výskum so snahou spomaliť predčasné starnutie postihnutých.
Stretnutie s hviezdou Bostonu
Jedným z posledných splnených snov Sama bol novembrový zážitok, o ktorí sa mu postaralo vedenie klubu NHL Boston Bruins. Vysmiaty milovník hokeja i športu ako takého, mal tú česť vhodiť buly v jednom zo stretnutí profiligy. K stredovému kruhu ho doviedol sám Zdeno Chára.
S kapitánom a dušou mužstva Claudea Juliena potom Sam strávil aj niekoľko príjemných chvíľ v šatni Bostonu a domov si odniesol dres so symbolickou jednotkou. Jeden druhému vystrúhali niekoľko poklôn a stali sa z nich kamaráti. "Je to môj hrdina," povedal Zdeno Chára. Správa o smrti večne usmiateho tínedžera zasiahla mnohých ľudí po celom svete.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára