pondelok 27. januára 2014

Zdeno Chára spomína na „Komančov“: „Drž hubu a krok“

Vlajkonosič výpravy SR na zimných olympijských hrách v Soči Zdeno Chára sa v súvislosti s návratom do Ruska myšlienkami vrátil do svojich detských liet v Trenčíne, keď v krajine vládla Komunistická strana Česko-Slovenska.

Zdeno Chára spomína na „Komančov“: „Drž hubu a krok“
Ako  pripomenul denník Boston Globe, ako chlapec sa súčasný kapitán hokejového Bostonu v kanadsko-americkej NHL musel učiť ruštinu, sľubovať vernosť, akceptovať obmedzenia vtedajšieho režimu.
"To bola jeho tienistá stránka. Niektoré veci sa jednoducho nesmeli robiť. Vždy ste sa museli riadiť pokynmi iných ľudí nad vami, respektíve krajinou nad vami. Nemali sme však na výber. Ako deti sme netušili, že existuje aj niečo lepšie," rozhovoril sa 36-ročný obranca, ktorý v minulosti nechýbal v sprievodoch, kde deti spievali a salutovali.
"Ľudia boli do určitej miery stotožnení s režimom. Nepoznali však slobodu slova, cestovania, nemohli spoznávať svet. Museli ste si dávať pozor na jazyk, lebo ľahko ste mohli dostať do problémov nielen seba, ale aj celú rodinu. Neustále vám prízvukovali: 'Hej, len drž hubu a krok'. Keď sa však obzriem, tento režim nás naučil disciplíne a pokore. Občas si prajem, aby aj súčasná slovenská generácia detí aspoň nachvíľu zažila komunizmus a videla tie rozdiely. Ale som rád, že sovietsky diktát je minulosťou a Slovensko poskytuje ľuďom omnoho väčšiu slobodu," pripomenul Chára.
V Soči sa bude na otváracom ceremoniáli týčiť slovenská vlajka najvyššie, keďže Zdeno Chára meria vyše dva metre. "Je symbolické, že som vyrastal v režime pod nadvládou krajiny, kde teraz budem vlajkonosičom," dodal trenčiansky rodák.
Chára na prahu päťstého bodu v kariére, má ich 499
Najproduktívnejší slovenský obranca v dejinách hokejovej NHL Zdeno Chára má na dosah jubilejný päťstý bod v kariére. Skúsenému 36-ročnému bekovi v službách Bostonu chýba k dosiahnutiu tejto méty jediný gól či asistencia. V doterajších 49 stretnutiach ročníka 2013/2014 ich trenčiansky rodák nazbieral 21 (11 gólov + 10 asistencií).
Pred najvyšším mužom NHL sa podarilo pokoriť päťstovku iba desiatim Slovákom: Stanovi Mikitovi (1467 bodov), Petrovi Šťastnému (1239), Mariánovi Hossovi (978), Petrovi Bondrovi (892), Pavlovi Demitrovi (768), Miroslavovi Šatanovi (735), Žigmundovi Pálffymu (713), Mariánovi Gáboríkovi (686), Jozefovi Stümpelovi (677) a Antonovi Šťastnému (636). Bývalý skvelý zadák Róbert Švehla uzavrel zámorskú kapitolu v roku 2003 s 335 bodmi na konte.
"Big Z", ako Cháru prezývajú, v doterajších 1104 odohraných stretnutiach v základnej časti nastrieľal 155 gólov a pridal 344 asistencií. Za istých - mimoriadne priaznivých - okolností môžu päťstovku teoreticky pokoriť do konca kariéry ešte aj veteráni Michal Handzuš (477 bodov) a Ľubomír Višňovský (467).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára