nedeľa 8. decembra 2013

Na ľade sa spoluhráčov zastane päsťami, v kabíne neváha zvýšiť hlas. Chárovi dokonale sedí úloha bostonského lídra

Nie je lepší spôsob ako opísať posledné výkony Zdena Cháru, než spomenúť zápas s New York Rangers. Slovenský kapitán Boston Bruins v ňom asistoval pri prvej trefe domácich, v tretej tretine dal víťazný gól a medzitým stačil vytrieť ľad s Brianom Boylom. Bruins aj zásluhou svojho lídra vládnu v Atlantickej divízii NHL a s Pittsburgh Penguins sa preťahujú o vedenie vo Východnej konferencii.
"Zdeno je človek, ktorý dá do hry emócie. Keď k tomu príde, je schopný vyhrať zápas aj sám. Presne ako proti Rangers. A to je vec, ktorú od lídra očakávate. V jeho podaní to navyše vyzerá celkom ľahko. Sme radi, že ho tu máme," povedal pre Boston Globe Chárov nemecký spoluhráč z obrany Dennis Seidenberg.
Chárova prvá bitka v sezóne mala zmysel. Bruins za stavu 1:2 potrebovali nahodiť motor, navyše David Krejčí si "užíval" Boyleovu starostlivosť viac, než bolo únosné. A tak sa slovenský kolos rozhodol ísť do akcie. Presne ako to robil legendárny Gordie Howe. Trvalo len niekoľko sekúnd, kým si Chára urobil poriadok. Boston sa nadýchol a výsledok otočil. "Môžeme byť len radi, že je Zdeno na našej strane. V každom zápase ide do vojny," povedal center Patrice Bergeron.
Keď český kouč slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek premýšľa o tom, komu dá céčko na olympiáde v Soči, napadá ho jediné meno. "Že by som mal byť kapitánom? Tak nad tým som vôbec nerozmýšľal. Zdeno s tým má veľmi dobré skúsenosti a je to výborný líder," tvrdil pre sme.sk dvojnásobný víťaz Stanley Cupu Marián Hossa z Chicago Blackhawks.
Chárove kapitánske zvyky pomáhali utvárať aj juniorské zážitky z Trenčína. A tie občas neboli vôbec príjemné. Preto sa v kabíne Bruins napríklad nikdy nehovorí o nováčikoch. "Mám s tým zopár zlých skúseností. Keď som teraz v pozícii, že s tým môžem niečo urobiť, tak chcem tieto veci zmeniť, pretože nie sú fér," zveril sa Chára denníku Boston Globe.
Ako mladík totiž musel so svojimi vrstovníkmi znášať šikanovanie starších hráčov. "Boli to infantilné veci, ktoré tí starší robili mladším chlapcom. Hlúposti. Len preto, aby si niečo dokazovali. Ale človek si hovoril, prečo to vlastne robia? Urobí ich to šťastnejšími ľuďmi, lepšími hráčmi?"
Chára v priebehu svojej šestnásťročnej kariéry v NHL vystriedal tri kluby, vrátane play off odohral viac než 1200 zápasov, v zbierke má Stanley Cup, ale aj James Norris Memorial Trophy pre najlepšieho obrancu ligy.
Nikdy by ho však nenapadlo nútiť mladších spoluhráčov k veciam, ktoré by im boli proti srsti. "Nechápte ma zle. Mladí chlapci majú svoje povinnosti. Napríklad keď zostávajú na ľade poslední a pomáhajú zbierať puky. Ale v kabíne sú podmienky pre všetkých rovnaké. Vyzdvihnúť si uteráky, poupratovať po sebe. Chovať sa normálne ako doma. A hlavne ako dospelý človek," povedal Chára. "Nikdy by som nedovolil, aby sa tu mladým hráčom diali príkoria, niečo, s čím by nesúhlasili. Nikdy by som sa nestal súčasťou niečoho podobného."
Sám sa tiež pričinil o to, aby v multinárodnostnej zostave Bostonu bol jediným oficiálnym jazykom angličtina. Nikomu nevadí, keď si Loui Eriksson vymení s Carlom Soderbergom pár viet vo švédštine, alebo keď Chára s Krejčím na striedačke prehodia niečo po česky. Na spoločných večerách však vládne angličtina. "Keď sa zíde viac chlapcov, nikto sa potom necíti odstrčený," vysvetľoval bostonský kapitán.
Generálny manažér Bruins Peter Chiarelli prirovnal Chárovu úlohu k morskému vlkovi na zaoceánskej lodi. "Keď sa loď začne otáčať, je ťažké ju dostať späť do správnej pozície. Musíte si byť istý, že sa otáča správnym smerom. A to chce kapitána, ktorý má cit pre detail a je schopný obetovať veľa energie, aby sa posádka vydala správnou cestou," hľadal prirovnania Chiarelli.
Keď bol v lete vymenený do Bostonu Reilly Smith z Dallas Stars, mal z presunu z Texasu do Massachusetts obavy. Ale nervozitu zo sebe rýchlo striasol. "Nevedel som, čo mám čakať. Všetko ale bolo od začiatku výborné. Hlavne starší chlapci urobili všetko pre to, aby som sa tu cítil komfortne," vysvetľoval Smith. "Chára, (Shawn) Thornton, alebo Bergeron v sebe majú vodcovské schopnosti. Nedokážem si predstaviť kabínu, kde by to klapalo lepšie než v Bostone," povedal Smith.
Ne vždy ale fungovalo v Bruins všetko dokonalo. "Ak niečo nebeží, ako má, tak si skúsim s tým hráčom pohovoriť medzi štyrmi očami. Nie som tu preto, aby som nahradil kouča, najlepšieho kamaráta, alebo rodiča. Chcem mu však odovzdať niekoľko rád, a ako sa ten dotyčný rozhodne, to už záleží od neho."
Za obdobie Chárovej kapitánskej funkcie sa už stalo, že hráči, ktorí nezapadli do bostonskej koncepcie, museli nakoniec odísť. A boli to veľké mená. Phil Kessel teraz žiari v drese Toronto Maple LeafsTyler Seguin sa parádne rozbieha po boku Jamieho Benna v Dallase. "Sú to dobrí ľudia a naozaj talentovaní chlapci. Niekedy ale človek musí byť schopný akceptovať určité veci. A to v ich prípade nefungovalo," netajil Chára podľa Boston Globe.
Kapitán proste musí vedieť hovoriť aj nepríjemné veci. Súperom, rozhodcom, ale aj spoluhráčom a trénerom. "Každý z nás má svoju úlohu a každý je dôležitý," zopakoval Chára svoje kapitánske heslo, ktorým sa chce riadiť aj v Soči.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára