sobota 7. júla 2012

Komentár Jaroslava Waltera: Chára je pravý vodca

 „Kto by bol na začiatku jeho kariéry povedal, že z neho vyrastie taká osobnosť. Mnohí ho ako hokejistu odpisovali a posielali ho s jeho výškou pod basketbalové koše. Málokto veril, že sa presadí ako hokejista. Ale on sa nevzdal a obrovským úsilím a nadľudskými dávkami tréningov to dotiahol až na vrchol. A to po príchode do Ameriky umýval na pumpe sklá áut, aby si niečo privyrobil. Dovtedy taký vysoký hokejista v špičkových súťažiach nehral. Ale on sa popasoval aj s tým. Snímam pred ním klobúk.“

Zlatý puk pre najlepšieho slovenského hokejistu uplynulej sezóny sa nepochybne ocitol v správnych rukách. Kto iný by ho mal získať ak nie Zdeno Chára? Keď už za nič iné, tak za to, čo ako kapitán reprezentácie Slovenska predviedol na tohtoročných majstrovstvách sveta. On bol ten, kto kočíroval mužstvo, on dal do poriadku vzťahy medzi hráčmi, bol to on, kto dal dokopy starých harcovníkov s mladými, on ich naladil na víťaznú vlnu. Vytvoril partiu, v ktorej jeden ťahal za druhého. Nedopustil, aby sa jeden vyvyšoval nad druhého, dohliadal na to, aby v mužstve bolo všetko v súlade s „kostolným poriadkom“.
Kto by bol na začiatku jeho kariéry povedal, že z neho vyrastie taká osobnosť. Mnohí ho ako hokejistu odpisovali a posielali ho s jeho výškou pod basketbalové koše. Málokto veril, že sa presadí ako hokejista. Ale on sa nevzdal a obrovským úsilím a nadľudskými dávkami tréningov to dotiahol až na vrchol. A to po príchode do Ameriky umýval na pumpe sklá áut, aby si niečo privyrobil. Dovtedy taký vysoký hokejista v špičkových súťažiach nehral. Ale on sa popasoval aj s tým. Snímam pre ním klobúk.

Zásadný zvrat v jeho kariére nastal po tom, čo ho dnes už nebohý hráčsky agent Jaromír Henyš zlanáril z Trenčína do pražskej Sparty. Dostal možnosť, ktorú vďaka svojej obdivuhodnej pracovitosti, zodpovednosti a usilovnosti stopercentne zužitkoval. Navyše má v hlave všetko usporiadané, vie, čo chce a to ho predurčilo na rolu vodcu. Je lídrom v pravom slova zmysle. Nie náhodou sa stal kapitánom reprezentácie i mužstva NHL Boston Bruins, ktoré vlani priviedol k zisku Stanleyho pohára.
Je pravou rukou trénera, vďaka svojej inteligencii dokáže prenášať jeho myšlienky do šatne i na ľad. Či v klube, alebo v reprezentácii. Slovensko nie je dnes úradujúcim vicemajstrom sveta preto, lebo malo na májovom šampionáte druhé najlepšie mužstvo, ale preto, lebo sa na ňom predstavilo ako súdržný kolektív. Najväčšiu zásluhu na tom mali tréneri a kapitán Chára. Preto mu honor najlepšieho slovenského hokejistu uplynulej sezóny patrí právom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára