streda 7. septembra 2011

Pietna spomienka Pavla Demitru


Zožal množstvo hokejových úspechov, ale fanúšikovia a hokejová verejnosť si ho budú pamätať predovšetkým pre okamihy smútku a dojatia. Pavol Demitra 9. mája plakal, keď sa definitívne lúčil s reprezentačným dresom. O štyri mesiace neskôr plače za ním Slovensko i kusisko hokejového sveta. Pri leteckom nešťastí zahynul príkladný športovec a skromný otec dvoch malých detí. 
 
Keď sa slovenskí hokejisti na historických domácich MS lúčili s fanúšikmi po predčasnom vyradení, Demitrov predchodca na pozícii kapitána "veľkých" slovenských tímov Miroslav Šatan vyhlásil, že sa nestala žiadna ľudská tragédia a hokejový život ide ďalej. V stredu 7. septembra 2011 znejú tieto slová mrazivo. Stala sa totiž ozajstná ľudská tragédia.
 
Vtedy, po zápase s Dánskom, si Demitra najviac zo všetkých užil búrlivý potlesk v stoji, transparenty, ďakovania. "Je to naozaj ťažké povedať, toto je môj posledný zápas. Ako sme všetci videli, Paľo Demitra sa neubránil silným emóciám," vyznal sa v bratislavskej aréne Šatan aj za svojho kamaráta. Nikto nemohol tušiť, že to bolo po poslednom súťažnom zápase veľkého hokejistu, na ten nasledujúci v stredu nedoletel. 
 
Tragickou nostalgiou zostanú aj Demitrove slová na augustovej bratislavskej slávnosti Zlatý puk: "Hokej dokáže byť nevyspytateľný a niekedy sa nedarí, aj keď človek veľmi chce. Nepadalo nám to tam, ale aj v tom je táto hra úžasná, že po neúspechu si chce človek znova dokázať, že na to stále má a teší sa na ďalšie zápasy.  Tvrdo sa pripravujem a verím tomu, že sezóna bude úspešná. Sadol som si so spoluhráčmi, najmä s Josefom Vašíčkom a Karlom Rachůnkom, fungovalo nám to aj v presilovkách. Nechcem to zakríknuť, ale keď si sadnete s dobrými hráčmi a vzájomne si vyhovujete, hrá sa vám oveľa ľahšie. Máme mužstvo na to, aby sme šli v sezóne ďaleko. Každý hokejista túži po víťaznej trofeji. V NHL je to Stanleyho pohár, v KHL Gagarinov. Pre mňa je táto méta v súčasnosti najdôležitejšia."
 
Pamiatku hokejistu Pavla Demitru si v stredu pred Zimný štadión v Trenčíne prišlo uctiť asi 300 ľudí. Pred jeho fotku s nadpisom "Paľo, ďakujeme!", kládli zapálené sviečky, postupne pribúdali aj kvety a transparenty.
 
Pietu vzdali organizátori akcie aj krížom a menom Palo, postavených z kahancov. Čierna zástava veje na zimnom štadióne aj na Mestskom úrade v Trenčíne. Na pietnom akte sa zúčastnila aj Demitrova manželka, ktorá ťažkú chvíľu neuniesla a skolabovala. Organizátori ju odviedli do útrob štadióna.
 
Niektorí z prítomných sa neubránili slzám, iní venovali Demitrovi modlitbu. „Je to strašná tragédia, nikto z nás to nečakal,“ povedala jedna z účastníčok. Ľudia začali zapaľovať sviečky už hodinu pred oficiálnym začiatkom pietnej akcie. Postupne ich pribúdalo, až kým sa celý vchod pred zimným štadiónom nezaplnil. 
 
Kapitán nášho reprezentačného hokejového mužstva sa rozlúčil so slovenskou reprezentáciou na majstrovstvách sveta v hokeji v máji tohto roka. Jeden z najlepších útočníkov NHL reprezentoval Slovensko na majstrovstvách sveta v rokoch 1996, 2003, 2004, 2005 a 2007. Predstavil sa aj na ZOH 2002 v Salt Lake City. Na ZOH 2006 v Turíne bol kapitánom slovenského mužstva. Reprezentoval aj na Svetovom pohári v rokoch 1996 a 2004. Odohral 77 zápasov a strelil 27 gólov.
 
Ruský hokejový klub Lokomotiv Jaroslavľ postihla veľká tragédia, pri nehode lietadla s hráčmi dnes zahynulo podľa ruských zdrojov minimálne 42 ľudí. Hokejisti cestovali do Minska na svoj úvodný zápas sezóny. 
 
Asi tri tisícky fanúšikov Lokomotivu sa v stredu zhromaždilo pri športovom komplexe Arena 2000 na Gagarinovej ulici v Jaroslavli, aby si uctili pamiatku hokejistov, ktorí zahynuli pri leteckej katastrofe.
 
Mnohí prišli s kvetmi, alebo klubovými suvenírmi. V uliciach jazdili taxíky a autá s klubovými zástavami Lokomotivu. Veľa ľudí zapaľovalo sviečky. Okolo športového komplexu rozvinuli veľký plagát, na ktorom bolo napísané: "Chlapci ďakujeme vám." 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára