streda 27. novembra 2013

Kapitán Zdeno Chára si na Slovensku prešiel šikanou!

Slovenský medveď Zdeno Chára si zaspomínal na svoje nováčikovské začiatky na Slovensku. Kapitán Bostonu prezradil, že v Dukle Trenčín si prešiel šikanou!
Kapitán Zdeno Chára si na Slovensku prešiel šikanou!

Tridsaťšesťročný, vyše dvojmetrový slovenský hokejový obranca a kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára je chlapíkom, ktorý má srdce na správnom mieste nielen na ľade, ale aj v šatni. V hokejovej kabíne „medveďov“ pojem nováčik nepoznajú a Chára prezradil, že to je aj kvôli okolnostiam, ktorými si sám prešiel pred 20 rokmi na Slovensku.
„Mal som niekoľko zlých skúseností. A vtedy som si povedal...Ak budem niekedy v pozícii rozhodovať o tom, úplne to zmením, pretože to nie je v poriadku,“ cituje Cháru Bostonglobe ohľadom mladíckych skúseností v Dukle Trenčín, kde boli nováčikovia nútení podstupovať ponižujúce úlohy alebo rituály.
Zdeno Chára svoje slovo dodržal a v šatni „medvedej svorky“ sa tak nepoužíva slovo „rookie“, ale namiesto neho skôr rešpektované slová ako hráči prvého ročníka, mladší hráči alebo novší hráči. „Boli to nedospelé veci, ktoré chlapíci robili mladším hráčom. Jednoducho hlúpe veci, na ktoré som sa pozeral premýšľajúc...Hej, prečo si to urobil? Bolo to v podstate len kvôli tomu, aby dokázali, ze sú starší a majú na to právo. Na konci to bolo však niečo ako...Skutočne? Urobí ťa to šťastnejším, dominantnejším, lepším hráčom alebo lepším človekom?,“ spomína Chára na veci spred 20 rokov.
Slovenský veterán dbá na tímovú prácu. „Nechápte ma zle. (Mladíci) majú v tíme svoje povinnosti. Napríklad, po tréningu z ľadu odchádzajú zvyčajne poslední, takže chceme od nich, aby pomohli trénerom pozbierať puky. V šatni sú však podmienky pre všetkých rovnaké. Či už vyzdvihnutie si uterákov, upratanie si po sebe, byť zodpovedným, normálnym, presne tak aký ste aj doma. Jednoducho byť dospelým. Robiť veci, ktoré by sa im nepáčili, čokoľvek čo by im vadilo. To by som nikdy nedovolil a nikdy by som nebol toho súčasťou.“
Big Z sa dohovorí šiestimi jazykmi, no v kabíne Bostonu sa celý tím rozpráva výlučne po anglicky. „Je to tak aj na tímovej večeri alebo inde...Rozprávame sa po anglicky, takže všetci rozumejú. Nikto sa necíti byť vyčleneným,“ prezradil Chára.
V najvyššej zámorskej hokejovej lige je úloha kapitána rozhodujúcim faktorom, ktorý udržuje tímového ducha pokope. Viac povedal generálny manažér Bruins Peter Chiarelli. „NHL je ako veľká zaoceánska loď. Keď sa začne otáčať, je ťažké ju vyrovnať. Úlohou kapitána je teda uistiť sa, či sa (loď) otáča a ak áno, či sa otáča správnym smerom. Ak to tak nie je, potom sa ju kapitán musí pokúsiť otočiť späť. Vyžaduje to veľa energie, času, starostlivosti i pozornosti zameranej na detail, aby sa človek uistil, že loď nabrala správny smer.  “
Zaoceánska teória Chárovi vyčarila úsmev na tvári, no s Chiarelliho slovami súhlasil. „Je to tak. Keď som sa sem dostal, loď bola otočená nesprávnym smerom,“ dodal slovenský obranca.
Zdeno Chára je kapitánom už ôsmy rok a jeho receptom je úprimný, otvorený a priamy dialóg. „Vždy zisťujem či si s niekým "sadnem" a tak si s ním pohovorím, trochu ho usmerním na stranu tímu, potom mu dám šancu hovoriť, počúvať ho a brať ho ako človeka. Nehovorím, že mu idem nahradiť trénera alebo najlepšieho priateľa, otca alebo mamu. Snažím sa byť len sám sebou. Dať mu radu. Čokoľvek s tým urobí, to už je jeho rozhodnutie. Ak však po čase vidíte, že to nebolo pochopené, potom musíte urobiť viac než je takýto rozhovor. Môžete si s ním pohovoriť vo väčšej skupine, ktorá povie asi niečo ako...Počúvaj, musíš to dať do poriadku, inak pre teba v kabíne nie je miesto.“
Najvyšší medveď v tíme Bostonu na záver odkázal. „Každý je dôležitý. Nech je za tým čokoľvek, každý má právo bežať k rovnakému cieľu.“
Slovenského kapitána čaká v noci zo stredy na štvrtok náročný program. Boston Bruins o 1:35 nastúpi na ľade Detroitu Red Wings.
Kapitán Zdeno Chára si na Slovensku prešiel šikanou!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára