piatok 28. marca 2014

Zdeno Chára je najlepší obranca v NHL a patrí mu Norrisova trofej

Zdeno Chára je najlepší obranca v NHL a patrí mu Norrisova trofejPodľa zámorských hokejových odborníkov by mohol slovenský obranca Zdeno Chára v NHL po piatich rokoch opäť získať prestížnu Norrisovu trofej.
James Norris Memorial Trophy je individuálne ocenenie pre najlepšieho obrancu v profilige. Za posledných 15 rokov v ňom dominoval legendárny švédsky zadák Detroitu Nicklas Lidström, ktorý ho získal až sedemkrát. Vlani bol vyznamenaný P.K. Subban z Montrealu.
Tridsaťsedemročný kapitán Bostonu Zdeno Chára, víťaz tejto ceny z roku 2009, si podľa zámorských expertov v tejto sezóne zaslúži "Norrisa" hneď z niekoľkých dôvodov.
Prvým z nich je fakt, že defenzíva Bruins funguje rovnako aj napriek absencii Dennisa Seidenberga, ktorý spolu s Chárom tvoril podľa mnohých najlepšiu obrannú dvojicu v NHL. Boston, ktorý momentálne bojuje o Prezidentskú trofej za víťazstvo v základnej časti, je deväť zápasov pred koncom hlavnej sezóny tímom s najnižším počtom inkasovaných gólov.
Ako hlavný argument v prospech Cháru uvádza oficiálny web NHL.com jeho vysokú vyťaženosť a zároveň úspešnosť v náročných súbojoch proti tým najlepším hráčom. Samozrejme, úspešnosť obrancu sa tu musí premietať aj do úspešnosti daného tímu. V štatistike "Corsi", ktorá sleduje kvantitu streleckých pokusov pre a proti tímu daného hráča, je slovenský obor jedným z najlepších hráčov v NHL.
V iných štatistikách, ako je napr. produktivita, neohrozene dominuje obranca Ottawy Erik Karlsson. Jeho tím je však ďaleko od play-off, čo v konečnom dôsledku príliš nezahrá v jeho prospech. Duncan Keith z Chicaga má zase na svojom konte najviac asistencií.
Okrem Cháru, Karlssona a Keitha sú medzi dvanástkou hlavných kandidátov na Norrisovu trofej v sezóne 2013/2014 opäť aj P.K. Subban, Alex Pietrangelo (St. Louis), Victor Hedman (Tampa Bay), Shea Weber (Nashville), Ryan McDonagh (NY Rangers), Mark Giordano (Calgary),Oliver Ekman-Larsson (Phoenix), Drew Doughty (Los Angeles) a Marc-Edouard Vlasic (San Jose)
Zdeno Chára v tejto sezóne nepatrí medzi tých najproduktívnejších obrancov v lige, so 16 gólmi a 19 asistenciami v 70 zápasoch to zrejme nebude ani jeho bodovo najúrodnejšia sezóna, to však nie je to, čo rozhoduje o kvalite obrancu. Tu sú totiž dôležité štatistiky, ktoré hokejový fanúšik voľným okom nedokáže postrehnúť.
Zámorský novinár Corey Masisak to v článku na NHL.com vysvetľuje veľmi výstižne: "Chára nemá na víťazstvo Norrisovej trofeje tie 'tradičné' štatistiky, ktoré sa ukazujú na zadnej strane hokejových kartičiek. Nové pokročilé merania však dokazujú to, čo veľa novinárov a fanúšikov hovorí stále, že Chára zostáva najlepším všestranným obrancom v NHL."
A to napriek všetkému Chára v tejto sezóne ešte stále nie je v Bostone vyťažovaný na maximum. Očakáva sa, že rovnako ako v minulosti aj v tejto sezóne jeho čas na ľade vzrastie so začiatkom play-off. V predchádzajúcich ročníkoch sa totiž jeho ice-time pohyboval okolo 30 minút.
Skúsený Trenčan je na túto úlohu pripravený. "Nie je to nič špeciálne. Rozhodnutie je len na tréneroch. Teraz sa snažím starať sa o svoje telo. Vždy chcem byť pripravený hrať a odovzdať pre klub maximum," poznamenal Chára pre ESPN Boston.
Kapitán Bostonu priznal, že aj napriek pozícii lídra Východnej konferencie jeho mužstvo neznížilo obrátky. "Cesta na čelo možno stála niektorých chalanov trochu síl. Teraz však nemôžeme oddychovať. Vždy budeme hrať s potrebnou intenzitou. Emočne musíme byť nastavení na 'lov', čo si chceme preniesť aj do play-off. Ako líder mužstva musím ustrážiť, aby sme nezvoľnili, ale do vyraďovacej časti vstupovali maximálne pripravení," dodal Chára.
Počas takej silnej sezóny sa hráči Bostonu určite nevyhnú myšlienkam na Stanley Cup, ktorý im vlani vo finále vyfúklo Chicago. Chystá sa teda najlepší obranca NHL so svojimi spoluhráčmi teraz zopakovať majstrovský rok 2011?
"Chceme hrať v každom súboji našu hru. To mienime dodržať až do konca sezóny. Ak sa nám to podarí, úspech sa dostaví sám. Nemáme však v hlavách myšlienku, že chceme niečo vyhrať. Ak budeme hrať dostatočne dobre, stane sa to. Zaoberáme sa len našou hrou," povedal Zdeno Chára.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára